Un stil de viaţă sănătos presupune un consum de alimente sănătoase, prin care veţi asigura suplimentele nutriţionale necesare funcţionării optime a organismului.

Iată care sunt cele mai sănătoase 13 alimente recomandate să facă parte din dieta zilnică, conform unui clasament întocmit de Huffington Post, după chestionarea mai mai multor specialişti în nutriţie:

Caisele sunt pline de potasiu, fibre şi vitaminele A, E şi C, dar şi beta-caroten şi licopen. Graţie vitaminei E, reduc riscul de cancer la ficat.

Sparanghelul este plin de nutrienţi precum vitaminele A, B6, C şi E, fier, potasiu, calciu, magneziu, crom şi fibre, care au roul de protecţie împotriva radicalilor liberi şi cancerigeni. Aproximativ 150 de grame de sparanghel conţin suficient acid folic pentru a acoperi 60% din doza zilnică necesară.

Bananele sunt o sursă preţioasă de potasiu, dar şi de vitamina C şi B6, fiind indicate pentru scăderea presiunii sanguine şi echilibrarea nivelului de zahăr din organism.

Busuiocul este bogat în fier, având capacitatea de a preveni stările de anxietate, dar şi apariţia acneeii, atunci când este aplicat pe faţă, în compoziţia unei măşti. Are rol antiinflamator, calmant şi antioxidant.

Piperul negru luptă cu bacteriile şi ajută sistemul digestiv. În plus, datorită ingredientului care dă gustul piperat, acest condiment contribuie eficient şi la arderea grăsimilor.

Orezul negru, asemenea orezului brun, este plin de fier şi fibre, datorită învelişului, care se îndepărtează pentru a se obţine orezul alb. Conţine vitamina E şi o cantitate mai mare de antioxidanţi decât murele.

Morcovii sunt o sursă bună de vitamina A, fiind renumiţi pentru îmbunătăţirea vederii. Sunt bogaţi şi în fibre, potasiu, vitaminele C şi K şi betacaroten, care contribuie la sănătatea sistemului imunitar şi al pielii.

Ardeii iuţi conţin capsaicină, care este extrem de utilă în prevenirea diabetului şi a cancerului. Totodată, este un sprijin real dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.

Citricele sunt pline de vitamina C, dar şi de fibre, care te ajută să rămâi sătul mai mult timp. Conform unui studiu recent, conţin şi compuşi care previn infarctul în rândul femeilor.

Usturoiul are o mulţime de antioxidanţi, care protejează de cancerul la sân, prostată, colon şi alte tipuri. Întăreşte sistemul imunitar şi te ajută să rămâi în formă.

Măslinele abundă în grăsimi mononesaturate care protejează inima, dar au şi proprietăţi antiinflamatorii, prevenind artrita, diabetul de tip 2 şi chiar cancerul.

Ceapa scade colesterolul şi presiunea sanguină, reducând riscul de infarct sau insuficienţă cardiacă. Potrivit cercetătorilor, 10 grame de ceapă zilnic contribuie la scăderea riscului de cancer de prostată.

Oregano. O jumătate de linguriţă de oregano are aceeaşi cantitate de antioxidanţi ca şi 3 căni de spanac, o linguriţă întreagă oferind 14% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ce ajută la menţinerea sănătăţii osoase.