Călcâiele aspre, crăpate şi dureroase sunt o problemă frecvent întâlnită în rândul adulţilor. Neglijate, fisurile se adâncesc, pielea începe să sângereze şi disconfortul se transformă în durere.

Cauzele principale ale crăpării călcâielor sunt reprezentate de purtarea încălţămintei nepotrivite, igiena incorectă, statul prelungit în picioare, aerul uscat, vârsta, carenţa de vitamine şi minerale, etc.

Exisă însă diferite tratamente şi remedii naturiste care pot da rezultate sigure:

Uleiul vegetal. Uleiul de gătit, uleiul de măsline, uleiul de nucă de cocos, ulei de palmier, toate pot fi aliaţi de nădejde în rezolvarea problemei. Înainte de a merge la culcare, ţineţi călcâiele în apă călduţă timp de câteva minute, apoi frecaţi-le cu o piatră ponce, iar la final aplicaţi un strat generos de ulei. Repetaţi procesul câteva zile, până ce vedeţi că dispar crăpăturile.

Lămâia. Datorită nivelului crescut de aciditate, sucul de lămâie poate înmuia pielea şi trata crăpăturile. Sucul de lămâie poate fi aplicat direct pe piele sau puteţi pune într-un recipient cu apă călduţă zeama de la o lămâie şi ţineţi picioarele la înmuiat timp de 10-15 minute. Lăsaţi picioarele să se usuce natural, pentru a evita apariţia iritaţiilor.

Mierea. Este cel mai cunoscut tratament naturist pentru pielea crăpată de pe călcâie, datorită eficacităţii şi capacităţii de a înmuia şi catifela pielea uscată, aspră. Are efect puternic hidratant, precum şi proprietăţi antibacteriene. Puneţi o cană de miere într-un vas cu apă călduţă şi înmuiaţi picioarele timp de 20 de minute. Repetaţi procesul zilnic, timp de o săptămână.

Untul de shea. Este un foarte bun hidratant pentru pielea uscată şi crăpată. Conţine colagen şi aicizi graşi Omega 3-6-9 care calmează şi echilibrează epiderma. Masaţi-vă călcâiele în fiecare seară înainte de culcare cu această cremă.

SFAT: După aplicarea tratamentelor pentru picioare şi călcâie crăpate folosiţi şosete moi, pentru ca efectul tratamentelor să fie mai bun. Nu ţineţi picioarele în apă prea fierbinte, deoarece aceasta va usca şi mai tare pielea.