Strănutul este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de apărare ale organismului, eliminând în mod natural elementele străine care pătrund în cavitatea nazală.

Atunci când mucoasa nasului intră în contact cu diverşi factori iritanţi, precum praful, polenul, piperul, lumina puternică, dar şi bacteriile si viruşii, organismul declanşează automat strănutul.

 

Iată câteva lucruri pe care e bine să le ştii despre strănut:

1. Strănutul este un act reflex involuntar de protecţie ce nu poate fi controlat, la fel ca şi în cazul tusei.

2. Când strănutăm, muşchii pieptului comprimă plămânii, aerul fiind propulsat din aceştia. Deschizătura dintre gât şi gură se închide, iar aerul şi factorii iritanţi sunt eliminaţi pe nas, sub forma unui strănut, cu o viteză uimitoare de peste 160 km/h.

3. Atunci când strănuţi, microbii se răspândesc în jur, pe o distanţă chiar şi de 9 metri. În timpul unui strănut, peste 100.000 de mici particule de salivă ajung în aer.

4. Suprimarea strănutului este periculoasă. Potrivit cercetătorilor, acest fapt poate duce la grave probleme de sănătate, precum spargerea unor vase de sânge la nivelul creierului, probleme cu urechile, cu diafragma sau discomfort la nivelul gătului.

5. Strănutul întăreşte imunitatea organismului deoaerece elimină viruşii şi bacteriile care se găsesc în nas.

6. Atunci când strănuţi, pleoapele acoperă automat ochii.