Afinul este un arbust de aproximativ 30-60 cm înălţime, care creşte adesea sălbatic. Fructele, de culoare negru brumat, pot fi recoltate toamna.

În scop medicinal, sunt folosite frunzele şi fructele.

Proprietăţile terapeutice ale afinului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, fiind recomandate pentru: diabet, infecţii urinare, indigestie, gută, infecţii gastrointestinale, diabet, diaree, bronşită, tuse convulsivă, enterită, colibaciloză, dizenterie, febră tifoidă, psoriazis, faringită, stomatită, hepatită, obezitate, ateroscleroză, tonifiere organism, anorexie, insuficienţă biliară, oxiuriază, hemoroizi.

Administrate în tratamentul diabetului şi al bolilor hepatice, frunzele de afin conţin flavonoide care protejează pereţii vasculari şi tratează sau previn apariţia varicelor şi a bolilor reumatismale. În plus, au efect antioxidant şi de absorbţie a radiaţiile UV.

Fructele de afin conţin substanţe antibacteriene şi antiseptice şi un echivalent vegetal al insulinei, mirtilina, care contribuie la diminuarea zahărului din sânge.

Tulburările de vedere sau inflamaţiile la nivelul aparatului respirator şi afecţiunile sistemului digestiv pot fi prevenite şi chiar tratate prin consumul constant al fructelor de afin.

Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele precum A, C, B1, B2 şi proteinele conţinute de acest fruct transformă afinul într-un medicament natural miraculos pentru sănătate.