Geneticienii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au dezvăluit existenţa unei legături între culoarea ochilor şi dependenţa de alcool şi au concluzionat că persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice, informează slate.fr.

În vederea efectuării studiului, cercetătorii americani au examinat profilurile genetice provenind de la 1.263 de persoane alese dintr-o bază de date care conţine numele celor deja diagnosticaţi cu dependenţă de alcool sau de un anumit drog.

Potrivit rezultatelor, persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă (albaştri, verzi sau gri) prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui).

Rezultatele nu sunt însă surprinzătoare. Culoarea irisului uman este determinată de o mare varietate de gene. Nu există o genă pentru ochii albaştri şi o altă genă pentru ochii căprui, ci o combinaţie de cel puţin 12 sau 13 gene reprezintă factorul care decide culoarea ochilor unei persoane.

Genele respective asigură în acelaşi timp alte funcţii în organism, fapt care explică astfel motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinantă pentru anumite aspecte legate de starea de sănătate.

În 2014, cercetătorii de la Universitatea Atlanta din Statele Unite au demonstrat de asemenea că posesorii de ochi albaştri rezistă mai bine la alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise, care se îmbată mult mai repede.