Consumul de alcool, fumatul și obezitatea aflate la “niveluri alarmante” în Europa amenință progresele înregistrate în ceea ce privește reducerea mortalității premature, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP.

Raportul organizației privind sănătatea în Europa, realizat o dată la trei ani, acoperă 39 de țări — atât membre ale Uniunii Europene, cât și foste republici sovietice.

Potrivit documentului, deși numărul morților premature legate de bolile netransmisibile (cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli respiratorii cornice) este în declin rapid, “nivelurile consumului de alcool, fumatului, excesului de greutate și obezității sunt încă alarmant de mari”.

“Regiunea europeană înregistrează nivelurile cele mai ridicate în ceea ce privește consumul de alcool și fumatul, iar în ceea ce privește excesul de greutate și obezitatea, ea se situează în spatele regiunii Americilor”, adaugă raportul.

Astfel, 59% din populație este supraponderală sau obeză, iar 30% fumează. Potrivit cifrelor din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur pe an de persoană, în medie, în regiune.

“Trebuie să depunem mai multe eforturi în ceea ce privește factorii de risc, dacă dorim să ne realizăm obiectivele, și anume o reducere a mortalității premature de 1,5% pe an până în 2020”, a declarat Claudia Stein, director de cercetare la biroul european al OMS., adăugând că “Numărul persoanelor care fumează este în scădere peste tot — cu unele excepții — însă cel al persoanelor obeze a crescut”.

OMS subliniază că diferențele dintre țări în ceea ce privește speranța de viață la naștere și mortalitatea infantilă au scăzut între țările din regiune, deși ele rămân “innaceptabil de ridicate”.