De ani de zile tot auzi că a consuma grăsimi saturate este ca şi cum ţi-ai turna superglue în artere. Adevărul este că aceste grăsimi “interzise” de fapt ridică valoarea colesterolului bun, contribuind la sănătatea arterelor şi diminuând riscul bolilor de inimă, notează Men’s Health.

Iată astfel de alimente de care nu ar mai trebui să te fereşti:

Carnea de vită. Majoritatea sunt de părere că curcanul, puiul şi peştele sunt singurele sănătoase şi că trebuie să evite cât pot carnea roşie deoarece este bogată în grăsimi saturate. Acest lucru este greşit, din moment ce jumătate din grăsimile din carnea de vită sunt mononesaturate (acid oleic) – aceleaşi grăsimi prietenoase cu inima care se găsesc şi în uleiul de măsline. În plus, cea mai mare parte din grăsimile saturate care se găsesc în carnea de vită scad riscul de dezvolta afecţiuni cardiovasculare reducând valoarea totală a colesterolului. Carnea de vită conţine proteine de cea mai bună calitate şi are un important aport de nutrienţi (fier, zinc şi Vitamina B).

Puiul şi curcanul. Ambele sunt surse sănătoase de proteină de bună calitate, susţin experţii. În plus, ceea ce nu ştiai e că nu e foarte grav dacă mănânci şi pieliţa, care are un conţinut de grăsime foarte apropiat de cel care se găseşte în carnea de vită, fără a creşte riscul bolilor de inimă. Un conţinut mai mare de grăsime este cheia spre reducerea aportului de calorii, deoarece prelungeşte senzaţia de saţietate.

Porcul. Surprinzător sau nu, fileul din muşchi de porc are mai puţină grăsime decât pieptul de pui şi ar trebui preferat variantelor rafinate de carne de porc şi mezelurilor, adesea pline de sodiu şi conservanţi, care măresc tensiunea şi riscul de cancer. Dacă vrei să consumi carne de porc, alege-o pe cea proaspătă pe care o poţi găti acasă.

Ouăle. Reprezintă una dintre cele mai bune surse de colină, o substanţă de care organismul are nevoie pentru a transforma grăsimea în energie. În plus, ouăle conţin cele mai multe vitamine şi minerale decât orice alt aliment şi sunt bogate în luteină şi zeaxantină, antioxidanţi care previn degenerescenţa maculară şi cataracta.

Brânza. Conţine proteine şi grăsimi care te ajută să te simţi sătul mai mult timp. Poate fi adăugată aproape la orice fel de mâncare, pentru un plus de savoare.

Untul. Conţine grăsimi animale, la fel ca şi vita sau pieliţa puiului. Nu trebuie uitat că grăsimea, precum cea conţinută de unt, este necesară organismului pentru a putea absorbi nutrienţii esenţiali din legume. Fără grăsime, organismul nu poate absorbi carotenoidele – antioxidanţi puternici ce se găsesc în legumele colorate – sau vitaminele solubile în grăsime, cum e cazul vitaminelor A, D, E şi K.

Smântâna. E adevărat, 90% din caloriile conţinute sunt date de grăsime, din care jumătate sunt saturate, însă numărul total de calorii nu este mare. Două linguri de smântână au doar 52 de calorii – jumătate din cât conţine o lingură de maioneză. În plus, aceeaşi cantitate de smântână conţine mai puţine grăsimi saturate decât un pahar mare de lapte sărac în grăsimi (2% grăsimi). În plus, smântâna este o rudă apropiată a untului, ceea ce înseamnă că are în compoziţie tot grăsimi animale, în niciun caz grăsimi trans, atât de periculoase.