Un aspect important în timpul sarcinii este alimentaţia corectă şi sănătoasă. Iată care sunt alimentele de care trebuie să te fereşti în timpul sarcinii şi care sunt efectele lor neplăcute:

Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat pot determina aparitia Listeriozei. Această afecţiune poate produce îmbolnăvirea gravă sau chiar moartea fătului deoarece are capacitatea de a traversa placenta.

Carnea crudă sau insuficient preparată termic ar putea fi o sursă de trichinella, salmonella, toxoplasmoză sau chiar E.coli. Gătirea corespunzătoare a cărnii va distruge germenii şi o va face sigură pentru a fi mâncată în sarcină. Carnea este o sursă excelentă de proteine, fier şi alte vitamine şi minerale.

Ouăle crude sau fierte moi sau orice alte alimente care conţin ouă crude, ar putea conţine Salmonella, o bacterie care poate determina toxiinfecţie alimentară cu vărsături şi diaree severă, dureri abdominale, cefalee şi febră. Dacă produsele sunt preparate termic nu trebuie să vă faceţi griji.

Fructele de mare, unele tipuri de peşte şi peşte afumat ar putea fi contaminate cu Listeria. Chiar dacă este bogat în acizi graşi Omega 3, care pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului, peştele poate conţine niveluri importante de mercur, care ar putea afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebeluşului. Peştii cu nivel crescut de mercur sunt cei oceanici, de dimensiuni mari (rechinul, peştele spadă, tonul şi macroul regal). Cel mai sigur peşte pentru consum este tonul, somonul, sardinele, crapul, dorada, păstrăvul, codul, heringul şi macroul de mici dimensiuni.

Cofeina poate ajunge prin placentă la făt şi afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general, specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină pentru a reduce probabilitatea declanşării unui avort spontan, iar în al doilea şi al treilea trimestru cantitatea de cofeină nu trebuie să depăşească 200 mg/zi.

Seminţele de susan consumate în exces în primul trimestru excită musculatura uterină, cauzează contracţii şi duc la expulzarea ovulului fecundat, fiind provocat astfel un avort spontan.