Uleiul de măsline este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge, însă este extrem de util şi pentru întărirea oaselor, a părului şi a unghiilor.

 O echipă de cercetători spanioli a examinat 127 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care aveau o dietă mediteraneană, concluzionând că riscul de apariţie a osteoporozei era considerabil mai scăzut, faţă de cei care nu includeau uleiul de măsline în alimentaţie, scrie Huffington Post.

Iată şi alte alimente care contribuie la sănătatea oaselor:

Soia este foarte bogată în proteine şi calciu. Un adult are nevoie, în medie, de 1.000 mg de calciu zilnic.

Peştele gras. O porţie de 100 de grame de peşte gras, precum somonul, îţi oferă 450 UI de Vitamina D, care ajută la absorbţia calciului. O cutie de sardine are 178 UI şi 100 de grame de ton în conservă are 70 UI de Vitamina D.

Cerealele fortifiate. Multe produse destinate micului dejun sunt fortifiate cu vitamina D. Pentru beneficii maxime, consumă un astfel de tip de cereale, astfel încât să începi ziua cu măcar 10% din necesar.

Nucile şi migdalele, la fel ca uleiul de măsline, sunt bogate în grăsimi esenţiale. O porţie de aproximativ 30 de grame de migdale oferă 80 mg de calciu şi aproximativ 80 mg de magneziu, un alt element cheie pentru oase puternice.

Legume cu frunze verzi. Vitamina K, conţinută de acestea, contribuie la formarea unor oase sănătoase, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Tufts. Adulţii ar trebui să consume între 90 şi 120 mcg de vitamina K pe zi. Un nap crud conţine 547 mcg şi o cană de spanac 145.

Cartofii. O dietă bogată în potasiu ajută, de asemenea, la o mai bună absorbţie a calciului în organism. Un adult are nevoie de aproximativ 4.700 mg de potasiu zilnic. Un cartof roşu mediu, cu coajă, are 542 mg de potasiu, iar unul alb 751 mg.

Bananele sunt cunoscute ca fiind o adevărată “mină” de potasiu, sprijinind inclusiv sistemului osos. Un singur fruct are 422 mg de potasiu.