Dinţii noştri sunt supuşi zilnic la diferite “agresiuni”, mai ales din partea unor alimente şi băuturi pe care le consumăm şi care ne pătează dinţii mai mult decât altele.

Iată care sunt câteva dintre acestea:

Cafeaua este pe primul loc în topul băuturilor care pătează dinţii din cauza culorii puternice pe care o are. Aceasta pigmentează dinţii dacă este băută zilnic, pe o perioadă lungă de timp.

Ceaiul negru conţine taninuri, iar consumat la temperaturi ridicate are aceeaşi putere de a păta dinţii ca şi cafeaua. Ceaiul verde, ceaiul alb sau cel din plante obişnuite nu pătează dinţii.

Băuturile acidulate, cum ar fi sucurile sau energizantele, pătează dinţii şi atacă smalţul dentar. De obicei, aceste băuturi răcoritoare conţin ingrediente care împiedică absorbţia calciului în organism, ceea ce poate duce în timp la pierderea dinţilor.

Sfecla conţine coloranţi naturali puternici care sunt dificil de îndepărtat de pe smalţul dentar. Sfecla în formă lichidă pătează cel mai tare dinţii.

Fructele de pădure (coacăzele, zmeura, murele şi afinele, dar si alte fructe intens colorate), pătează dinţii deoarece conţin un colorant semi-permanent foarte puternic. Nu este suficientă o singură spălare pe dinţi pentru curăţare.

Ciocolata neagră, dar şi alte alimente care conţin cacao modifică nuanţa dinţilor sau îi pătează.

Vinul roşu. Pe lângă faptul că este o băutură acidă, vinul conţine pigmenţi foarte puternici şi taninuri care pătează dinţii. Se ştie că strugurii negri pătează orice lucru cu care intră în contact, iar strugurii negri fermentaţi au un efect mult mai puternic. Contrar aşteptărilor, vinul alb este mai acid decât vinul roşu şi erodează smalţul, favorizând pătarea acestuia.

Sosul de roşii poate păta dinţii din cauza culorii sale şi deoarece conţine niveluri ridicate de acizi care provin din compoziţia roşiilor.

Citricele (lămâia, portocala, grepfruitul) conţin acizi care duc la demineralizarea danturii şi, în cele din urmă, la pătarea şi decolorarea dinţilor.

Ţigările. Deşi nu sunt alimente, ţigările cauzează pete inestetice pe smalţul dinţilor.

Trebuie să ştim însă că avem şi aliaţi care au efect de curăţare asupra dinţilor. Aceştia sunt: merele, căpşunile, morcovii, gutuile, guliile, ţelina, ananasul, strugurii albi, busuiocul, pătrunjelul, ceaiul verde, apa, produsele lactate, în special brânza, iaurtul şi laptele.