Alunul (Fam. Betulaceae) este un arbust lemnos cu tulpina de 3-5m înălţime, ale cărui fructe sunt recomandate ca remedii naturale, datorită în special rolului lor nutritiv şi energizant şi a compoziţiei (vitamine A, B şi C, fier).

În scop medicinal se folosesc fructele, frunzele şi coaja sau ramurile arbuştilor tineri.

Proprietăţi
Frunzele şi scoarţa de alun au proprietăţi calmante, vasoconstrictoare, astringente, antihemoragice, antiinflamatoare, antibacteriene, hemostatice, cicatrizante, dezinfectante, iar fructele sunt energetice şi nutritive, tonifiante ale sistemului nervos, depurative, antidiabetice, emoliente, vermifuge, hipotensive.

Alunul este indicat pentru:

  • Creşterea şi dezvoltarea organismului având efecte energetice, vitaminizante şi tonice.

  • Hepatita epidemică, diabet, hemoroizi, viermi intestinali (tenie).

  • Astm bronşic, emfizem pulmonar, tuberculoză.

  • Neurastenie, stări stresante, depresie psihică; întărirea capacităţii de concentrare.

  • Reglarea ciclului menstrual, litiază renală, colici nefritice.

  • Edeme ale picioarelor, varice, afecţiuni circulatorii.

  • Afecţiuni dermatice: ulceraţii, eczeme, răni, varice, leziuni erozive, infecţii cutanate, micoze, perifeblite.

Alunele trebuie consumate crude pentru a oferi organismului aportul energetic de care are nevoie, echilibrând totodată şi digestia. În mod obişnuit, alunele sunt asimiliate repede şi aproape în totalitate de organism, fiind foarte hrănitoare.