Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă anuală erbacee, intens aromată, cu creştere lentă, aparţinând familiei umbeliferelor.

De la anason se folosesc în scop medicinal seminţele (fructele), care au un miros caracteristic, aromat.

Seminţele de anason conţin numeroase substanţe şi un ulei volatil, care este reprezentat de o cantitate mare de anetol, dar şi anisaldehidă, acid anisic, eugenol, substanţe grase, proteice, glucidice, mucilagii, dianetol, cumarine, tocoferol, acizi polifenolcarboxilici, tot complexul de vitamine B, dar și vitamina A,  calciu și fosfor.

Preparatele medicinale din anason au proprietăţi stomahice, carminative, eupeptice. Anasonul este un bun stabilizator și regulator al pancreasului, având și proprietăţi antispastice, antiseptice și carminative (evacuează gazele intestinale).

Substanţele active din anason stimuleazã secreţiile glandelor salivare, gastrice şi intestinale, biliare şi mamare (stimulează lactaţia la femeile care alăptează).

Anasonul, ca plantă medicinală are acţiune stimulativă asupra apetitului, reglează secreţiile pancreatice, combate meterorismul, stimulează digestia, calmează bronșita şi tusea, combate viermii intestinali. Este util şi în colici abdominale, în anorexie, dureri menstruale, îndepărtarea păduchilor scalpului, scabie, impotenţă.

Nu se recomandă utilizarea anasonului în cazul ulcerelor gastrice şi duodenale, gastritei sau a enterocolitelor acute şi cronice.