Angelica (Angelica archangelica) este o plantă erbacee aromatică, de dimensiuni impresionante, care face parte din familia umbeliferelor. Este iubitoare de umezeală şi lumină. Popular, se mai numeşte iarba celor şapte îngeri.

În scop terapeutic se foloseşte planta în întregul ei, dar rădăcina și seminţele au cea mai mare valoare medicinală. Din aceste părţi se prepară infuzie, tinctură, praf de rădăcină, vin tonic, cremă.

Preparatul de angelică este tonic digestiv, antispasmodic, carminativ, sudorific, diuretic, expectorant.

Angelica conţine uleiuri eterice, acizi organici, acizi graşi, taninuri, răşini.

Este eficientă în tratamentul intern a peste 80 de afecţiuni, cum ar fi: rahitism, tuberculoză, afecţiuni respiratorii, hepatopancreatită, ciroză, ulcer gastro-duodenal, lipsa poftei de mâncare, absenţa dorinţei de a trăi, oboseală generală, stres şi depresie, scorbut, dereglări hormonale la femei, tulburări menstruale, bulimie, digestie greoaie, scleroză în plăci, paralizie.

Planta apără de boli contagioase (TBC, hepatită virală) și este un antidot străvechi împotriva otrăvirilor cu beladonă (mătrăgună), cucută, brândușă de toamnă.

Încă din timpul Renaşterii, angelica era socotită plantă-minune, rădăcina ei fiind numită “Rădăcina Sfântului Spirit”, datorită puterii ei tămăduitoare în tratamentul bolilor grave. Angelica (Angelica archangelica) este o plantă ocrotită de lege.

Contraindicaţii: Preparatele din Angelică sunt contraindicate femeilor gravide şi diabeticilor.