Anghinarea este o plantă de cultură, cu flori roşii violacee, folosită în gastronomie (bulbul florii) şi în medicina naturistă (rădăcinile şi frunzele de anghinare).

Acţiunea terapeutică a anghinarei se datorează în special conţinutului ridicat de cinarină, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic şi de protecţie împotriva substanţelor nocive din organism.

Anghinarea este recomandă pentru reducerea nivelului de colesterol, în problemele digestive, detoxifierea organismului şi în cazul afectiunilor circulatiei sanguine, hepatice, renale.

Această plantă acţionează direct la nivelul ficatului, iar prin proprietăţile cianice ajută organismul să excrete colesterol de tip LDL (colesterolul rău) şi să contribuie la reglarea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun), îmbunătăţind totodată activitatea cardiacă.

Consumul acestei plante aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Furnizează o cantitate importantă de fibre. O anghinare medie conţine aproximativ 10 grame de fibre, constituind în jur de 25% din doza zilnică recomandată adulţilor.
  • Reglează nivelul glicemiei în sânge şi controlează eficient apetitul.
  • Este bogată în antioxidanţi (quercitina, antocianina, cinarina, luteolina, silimarina).
  • Este eficientă în prevenirea şi tratarea cancerului, având capacitatea de a înhiba apoptoza (moartea celulelor) şi reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii.
  • Stimulează digestia şi ameliorează diferite simptome provocate de diverse afecţiuni digestive (constipaţie, vărsături, enterite, colite). Detoxifică organismul, având un puternic efect diuretic.
  • Îmbunătăţeşte activitatea bilei datorită cinarinei, ce stimulează procesul de funcţionare a bilei şi protejează ficatul, ajutând la regenerarea ţesutului hepatic.
  • Previne hipertensiunea arterială prin conţinutul de potasiu, care reduce cantitatea de sodiu în exces din corp, protejând sistemul cardiovascular.

Anghinarea este contraindicată în litiază biliară, obstrucţie biliară, sarcină, alăptare.