Apa de mare (sau de ocean) are, în medie o salinitate de 3.5%, însemnând că la un litru de apă regăsim aproximativ 35 de grame de săruri dizolvate, predominante fiind sodiul şi clorina, având o densitate mult mai mare decât apa dulce şi apa pură. Pe lângă oxigen şi hidrogen, apa de mare mai conţine şi alte minerale, precum calciu, potasiu, magneziu, sulf, brom, zinc şi carbon, scrie divahair.ro.

 

Apa de mare hidratează. Mulţi dintre noi asociem sarea cu dezhidratarea, însă există anumite săruri care au o abilitate unică de a atrage şi a reţine apa, devenind eficiente în hidratare. Hialuronul de sodiu, forma de acid hialuronic folosită în multe produse cosmetice, este, de fapt o sare. Sarea normală este bogată în clorura de sodiu, care, într-adevăr dezhidratează, dar sarea din apa de mare este bogată în magneziu şi calciu, care întăresc bariera de protecţie a pielii. Un exemplu clar este faptul că dacă stai foate mult timp în apa normală, pielea se încreţeşte, însă în apa sărată acest lucru nu se întamplă. Pielea are parte de un mediu unde nu duce lipsă de hidratare. Mineralele din apa de mare sunt hidroscopice, adică atrag apa, aşa că devin un soi de pompă care absoarbe apa din cele mai adânci straturi ale pielii către epidermă, menţinându-i elasticitatea, un proces numit osmoză.

Apa de mare luptă cu îmbătrânirea. Pielea când îmbătrâneşte îşi pierde, de fapt, din capacitatea de a se hidrata şi de a-şi regenera celulele. Magneziu, calciu, sodiu, potasiu, toate aceste minerale din apa de mare sunt cruciale în comunicarea dintre celule, aşa că ele pot ajuta în restartarea unor procese care încetinesc o dată cu înaintarea în vârstă.

Apa de mare exfoliaza pielea, o simplă baie fiind un mod uşor de a îndepartă celulele moarte. Dacă separăm sarea de apă şi o utilizăm ca atare, exfolierea este şi mai eficientă. Sarea de mare are un efect instantaneu de exfoliere, lăsând pielea catifelată şi mai capabilă de a absorbi nutrimentele.

Apa de mare calmează. Bromul, component al apei de mare, era utilizat în medicină pentru administrare orală, ca sedativ. Bromurile în formă simplă sunt folosite ca anticonvulsive şi antiinflamatoare. Prezenţa bromului în apa de mare calmează pielea şi reduce iritaţiile, roşeaţa, fiind excelent pentru pielea sensibilă. Sulfatul de magneziu prezent în apa de mare, cunoscut şi ca sarea Epsom, este recunoscut pentru vindecarea rănilor şi pentru faptul că reuşeşte să calmeze durerile musculare. În acest sens, mulţi medici militează pentru capacitatea apei de mare de a relaxa organismul, de a creşte nivelul de energie şi chiar de a îmbunătăţi calitatea somnului.

Apa de mare dezinfectează. Clorul şi bromul din apa de mare au efect dezinfectant, având pH-ul ridicat. Bromul este lipsit de efecte iritante. Ambele purifică apa imediat, distrugând bacteriile, virusurile, ciupercile, chiar şi algele şi orice deşeu organic adus de înotători sau de mediul natural. În apa de mare acestea se află în cantităţi mult prea mici ca să dăuneze pielii, însă indeajuns pentru a oferi un mediu curat, care curăţă, la rândul lui, pielea. Apa de mare oferă, astfel, un efect antiseptic pielii, reduce histamina care cauzează inflamaţiile şi senzaţiile de mâncărime.

Apa de mare îmbunătăţeşte circulaţia. O baie în apă de mare îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, crescând fluxul de nutrimente către piele. Prezenţa magneziului în apă este dovada cea mai clară, multe studii dovedind că lipsa de magneziu din organism duce la hipertensiune şi probleme cardiace.