Aronia este fructul unui arbust înrudit cu măceşul şi face parte din familia Rosaceae. Fructele sunt mici, de culoare neagră sau roşie, au gust amar şi pot fi consumate ca atare, uscate sau preparate în dulceţuri, sucuri, vin, sirop.

Fructele de aronia au cel mai mare aport de antioxidanţi, de 3 ori mai mult decât afinele şi murele şi de 1,5 ori mai mult decât coacăzele negre. De asemenea, potrivit cercetătorilor, aronia este unul dintre cele mai bogate fructe în flavonoizi: antocianine şi proantocianidine, responsabili de lupta împotriva radicalilor liberi. Studiile ştiinţifice arată concentraţii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine şi antioxidanţi în fructul de aronia. Mai mult, are în compoziţie vitaminele B2, B6, C, E, acid folic. 100 de grame de fructe Aronia uscate conţin 34% din nevoile zilnice de vitamina C şi 93% din aportul zilnic de fier recomandat.

Fructul de aronia este considerat un super aliment datorită proprietăţilor şi beneficiilor uimitoare pentru sănătate. Iată care sunt o parte dintre acestea:

Menţine sănătatea tractului urinar. Combate infecţiile urinare care produc durere în timpul urinării, graţie conţinutului de acid chinic.

Luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de apariţia cancerului, diabetului sau bolilor cardiovasculare, este ideal pentru sistemul circulator, întărind vasele sangvine şi previne apariţia bolilor de inimă.

Protejează sistemul digestiv prin conţinutul de fibre, îmbunătăţeşte digestia, scade colesterolul şi nivelul zahărului în sânge, fiind indicată şi pentru diabetici. O dietă care include suc de aronia îmbunătăţeşte răspunsul la insulină şi ajută în scăderea glucozei din sânge. Este indicat în curele de slăbire deoarece fibrele absorb apa din colon şi are un nivel scăzut de calorii. De asemenea, este un laxativ natural, fiind recomandat în constipaţie.

Tratează şi previne răceala. Proprietăţile anti-virale şi conţinutul bogat în vitamina C protejează împotriva virusurilor şi dezvoltării Staphylococcus sau Escherichia coli.

Detoxifiază organismul şi combate oboseala şi stresul oxidativ datorită antocianidinelor din compoziţie. Are efect tonic general: creşte vitalitatea, ajută la depăşirea căderilor nervoase şi suprasolicitării, stimulează regenerarea musculară şi osoasă, îmbunătăţeşte metabolismul.

Păstrează creierul sănătos, previne pierderile de memorie, pierderea echilibrului şi a coordonării. Este utilă în depresii şi insomnii.