Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Toronto şi Ryerson University, Canada, asupra beneficiilor unor băuturi la modă precum energizantele, apa vitaminizată şi diferite specialităţi de sucuri, a arătat că aceste băuturi aduc prea puţine beneficii sau niciunul în ceea ce priveşte aportul de nutrienţi necesari organismului, notează Science Daily.

Studiul a vizat conţinutul de micronutrienţi din diferite tipuri de băuturi energizante vândute în magazinele canadiene şi au constatat că acestea prezintă adesea un conţinut mult îmbogăţit în anumiţi nutrienţi, până la niveluri care depăşesc cu mult necesarul de asemenea nutrienţi al organismului.  În plus, pe ambalajele acestor băuturi sunt deseori inscripţionate mesaje în care se specifică beneficiile pe care respectiva băutură le are asupra performanţelor şi asupra stării emoţionale.

Adaosurile cel mai frecvent întâlnite sunt vitaminele B6, B12, C şi niacina. Cu excepţia vitaminei C, tinerii adulţi din Canada – grupul ţintă vizat de producători – consumă deja cantităţi suficiente din aceste vitamine, prin alimentaţia zilnică.

Cea mai mare parte a produselor de acest gen sunt promovate ca şi cum ar pune la dispoziţia consumatorului beneficii unice prin intermediul adaosului de nutrienţi, susţin cercetătorii.

Adevărul însă este cu totul altul, şi anume, în ciuda reclamei, consumatorii obţin beneficii nutriţionale reduse sau egale cu zero de pe urma consumului acestor băuturi.