Broccoli (Brassica oleracea) face parte din familia cruciferelor şi este o legumă foarte fragedă și hrănitoare, care are şi calităţi terapeutice.

Bogat în vitamine şi minerale, broccoli, înrudit cu varza şi conopida, poate preveni afecţiuni dintre cele mai complicate. Iată câteva dintre acestea:

 

 

  • Previne cancerul. Broccoli conţine glucorafanină, un compus chimic pe care organismul îl prelucrează sub forma unor compuşi anti-cancer numiţi sulforafani, care au capacitatea de a curăţa organismul de o bacteria responsabilă pentru apariţia cancerului gastric. De asemenea, potrivit cercetătorilor, această legumă are un compus numit indole-3-carbinol care are puternice capacităţi anti-cancer prin suprimarea creşterii numărului de celule cancerigene, dar şi distrugerea celor aflate la metastază, simultan cu îmbunătăţirea sănătăţii ficatului.
  • Scade colesterolul. Broccoli conţine o imensă cantitate de fibre solubile, care sunt eficiente pentru reducerea colesterolului rău (LDL) din organism. De asemenea, broccoli ajută la reducerea riscului de diabet.
  • Reduce inflamaţiile şi simptomele alergiilor. Graţie conţinutului de kaempferol şi izotiocianaţi, fitonutrienţi cu proprietăţi antiinflamatorii, broccoli are capacitatea de a diminua impactul reacţiilor alergice asupra organismului. De asemenea, mai conţine şi cantităţi importante de acizi graşi Omega 3, renumiţi pentru capacităţile lor antiinflamatorii.
  • Are efect antioxidant şi previne cataracta. Broccoli are o concentraţie ridicată de antioxidanţi puternici, precum lutenina, zeaxantina şi beta-carotenul, care luptă împotriva radicalilor liberi. Luteina şi zeaxantina se găsesc în cantităţi mari la nivelul cristalinului, astfel broccoli intervine şi în protecţia ochilor, împiedicând formarea cataractei.
  • Creşte rezistenţa oaselor şi previne osteoporoza datorită unui nivel ridicat de calciu şi vitamina K.
  • Menţine sănătatea inimii. Este cardioprotector şi menţine controlul tensiunii arteriale datorită proprietăţilor antiinflamatorii ale sulforafanului.
  • Are rol detoxifiant. Fitonutrienţii din broccoli ajută la toate etapele de detoxifiere a organismului, inclusiv la activarea, neutralizarea şi eliminarea deşeurilor toxice din organism, deoarece trimit un semnal genelor pentru a creşte producţia de enzime implicate în acest procedeu.
  • Îmbunătăţeşte sănătatea digestivă. Fibrele şi compuşii vegetali din broccoli stimulează funcţia digestiei. Fibrele (în special cele insolubile) previn constipaţia, menţin un nivel optim al zahărului din sânge şi împiedică supraalimentarea.

Broccoli nu este indicat persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă deoarece conţine substanţe goitrogene care pot duce la mărirea tiroidei.