Consumul zilnic de cafea cu cofeină crește şansa de a supraviețui unui cancer la colon și protejează împotriva reapariţiei acestei boli, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Journal of the clinical Oncology, transmit AFP și EFE.

Cercetarea a fost efectuată într-o clinică de specialitate din orașul american Boston pe un eșantion format din o mie de persoane care fuseseră tratate chirurgical și cu chimioterapie pentru cancer colorectal în stadiul III, ceea ce înseamnă că maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii inițiale, dar nu mai mult.

În condiții obișnuite, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienți, însă, s-a constatat că “riscul este mai mic la cei care obișnuiesc să bea cafea zilnic”.

Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au băut cel puțin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină), a scăzut cu 42 % riscul de reapariție a cancerului și cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparație cu participanții la studiu care nu au consumat cafea.

Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecție moderat, iar o ceașcă sau chiar mai puțin pe zi, nu a produs nicio modificare.

Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon. “Dacă bei în mod regulat cafea și ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar dacă nu ești un consumator frecvent și îți pui întrebarea dacă ar trebui să bei mai multă cafea, este preferabil să ceri sfatul medicului”, a subliniat acesta.

Potrivit autorilor studiului, efectul este datorat cofeinei și nu altor compuși, însă nu au reușit încă să explice mecanismul prin care acționează cofeina.