Gulia (Fam. Brassicaceae Cruciferae) este o legumă din familia verzei, care are 0 colesterol, 0 zaharuri şi doar 0,2 grăsimi la suta de grame.

În fitoterapie sunt utilizate tulpina îngroşată şi frunzele.

Gulia conţine o cantitate semnificativă de vitamine, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier, mangan şi cupru, toate importante pentru echilibrul sănătăţii şi are proprietăţi antidiareice, revitalizante, emoliente, pectorale, racoritoare, diuretice. Potasiul conţinut de gulie este într-o cantitate semnificativă şi, alături de enzime, contribuie la o bună funcţionare a sistemului nervos, a muşchilor şi a creierului.

Este recomandată în tratarea unor diverse afecţiuni cum ar fi: acnee, tuse, afecţiuni ale plămânilor, bronşite, laringite, infecţii ale tractului urinar, problemelor cu greutatea corporală (100 g de gulie au doar 27 de calorii), oboseală fizică şi psihică, hiperaciditate gastrică, diaree.

Gulia reglează nivelul de zahăr din sânge, întăreşte oasele şi dinţii, combate contracţiile musculare, întăreşte sistemul imunitar, previne anemia şi cancerul, vindecă degerăturile, scade colesterolul rău, menţine sănătatea inimii, reglează tensiunea arterială.

Precauţii: Persoanele care suferă de afecţiuni ale tiroidei nu ar trebui să consume gulie deoarece conţine glicosinolaţi care împiedică asimilarea iodului de către tiroidă.