Paracetamolul este ineficient în tratarea durerilor de spate și osteoartritei, în ciuda faptului că medicii îl recomandă în ambele situații, avertizează cercetătorii australieni, potrivit BBC.

Nu mai puțin de 13 studii au fost revizuite, concluzia fiind că medicamentul nu este de ajutor în aceste cazuri. Mai mult, atunci când este administrat, pot apărea probleme ale ficatului.

Experții atrag atenția că paracetamolul, care este un slab antiinflamator, ar trebui luat doar la indicațiile medicilor. În multe țări acesta este, în prezent, recomandat celor cu dureri de spate și suferinzilor de osteoartrită.

Cercetarea, realizată la Universitatea din Sydney, a ajuns la concluzia că, în cazul durerilor de spate, medicamentul este “ineficient”.

În cazul durerilor de șold sau genunchi, s-au observat “mici îmbunătățiri”, însă efectele sunt atât de neînsemnate încât nu pot fi luate în considerare din punct de vedere clinic, spun cei implicați în studiu.

În plus, nu este de neglijat efectul medicamentulului la nivelul ficatului, acesta fiind de patru ori mai afectat față de situația în care s-ar lua placebo.