Potrivit NRDC (National Resource Defense Council), termenele de valabilitate înscrise pe etichetă nu semnalează momentul în care alimentele nu mai pot fi consumate, ci limita la care îşi pierd “calitatea optimă”, notează Business Insider.

USDA (US Department of Agriculture) subliniază că putem consuma alimentele şi după data expirării. “Dacă alimentele nu sunt păstrate în mod corespunzător, apar bacteriile, care pot fi dăunătoare”, explică specialiştii americani.

Site-ul StillTasty a realizat un studiu pentru a le arăta consumatorilor când anume ar trebui să arunce alimentele din frigider. În general, trebuie să ţinem cont nu de ceea ce scrie pe ambalaj, ci de momentul în care am cumpărat alimentul respectiv şi l-am desigilat.

Carnea de pui poate fi depozitată în frigider timp de 1-2 zile de la cumpărare, potrivit USDA. Dacă puiul este gătit şi ambalajul sigilat, alimentul rezistă 3-4 zile în frigider. Odată deschis, puiul va mai fi “bun” timp de 3-4 zile. Still Tasty precizează că puiul poate fi ţinut în congelator timp de 9 luni.

Carnea de vită, porc, miel va fi bună pentru consum timp de 3-5 zile. În congelator, carnea poate fi ţinută 6-12 luni şi îşi va păstra calitatea maximă.

Ouăle pot fi depozitate timp de 3-5 zile după cumpărare. Îngheţate, acestea pot fi consumate chiar şi după un an.

Şunca. Dacă produsul a fost desigilat, acesta trebuie consumat în maximum 7 zile, însă, sigilat, mai poate fi ţinut la frigider timp de 2 săptămâni.

Nucile pot fi ţinute maximum 12 luni în cămară, potrivit StillTasty.

Un borcan deschis de unt de arahide poate fi consumat în 3-4 luni, dacă este ţinut în cămară. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.

Tăiţeii lasagna, indiferent dacă ambalajul a fost sau nu deschis, aceştia pot fi consumaţi în siguranţă chiar şi după trei ani.

Ciocolata ambalată poate fi păstrată la temperature camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut). De asemenea, ciocolata poate fi conservată cu ajutorul temperaturilor scăzute. “Ca regulă generală, refrigerarea poate “prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, în timp ce congelarea îl poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolată trebuie pusă într-o pungă de plastic special concepută pentru îngheţ şi produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totuşi, în cazul produselor din ciocolată realizate în casă, durata de “viaţă” este de 2-3 săptămâni.

Laptele păstrat la frigider poate fi consumat şi la o săptămână după termenul de expirare. Se poate extinde valabilitatea laptelui prin congelare. Desigur, dacă acesta miroase sau arată necorespunzător, ar trebui aruncat.

Lăptucile vor rezista chiar şi o săptămână în frigider. Spre deosebire de alte produse, acestea nu au gust bun dacă sunt îngheţate.

Iaurtul ambalat, refrigerat, poate fi ţinut până la 7-10 zile în frigider. Îngheţat, acesta se păstrează 1-2 luni. Odată deschis, iaurtul va avea un gust optim timp de 5-7 zile.

Somonul ambalat poate fi ţinut în frigider până la două zile de la data cumpărării. Congelat, acesta rezistă 2-3 luni.

Ketchup-ul păstrat în cămară rezistă chiar şi un an. Desfăcut, acesta este bun de consum o lună (debara) şi şase luni (frigider).

Vinurile. Vinurile roşu şi alb desfăcute îşi vor menţine prospeţimea timp de 3-5 zile în frigider. În congelator, poe fi consumate chiar şi după 6 luni. Sticlele sigilate de vin roşu sau alb vor fi bune de consum chiar şi după 3 ani.

Mierea poate fi ţinută în cămară oricât de mult doriţi, încheie StillTasty.