Accidentul vascular se produce atunci când sângele nu mai irigă creierul. Dacă circulaţia sângelui către creier este restricţionată, celulele creierului încep să moară, fapt care duce inevitabil la distrugerea creierului şi chiar la deces.

 

 

 

Din ce în ce mai multe persoane ajung să sufere un atac cerebral.Timpul în care pacientul ajunge la spital este esenţial, de aceea este vitală cunoaşterea şi identificarea simptomelor. Iată carer sunt acestea, potrivit publicaţiei Health:

  • Probleme de vedere– un posibil simptom este apariţia vederii înceţoşate sau duble şi chiar pierderea abilităţii de a vedea cu un ochi.
  • Dificultăţi de vorbire – adesea, înaintea unui atac cerebral, persoana poate experimenta atât probleme în a vorbi, cât şi în a înţelege ceea ce i se spune.
  • Amorţirea braţelor şi picioarelor– slăbirea, amorţirea sau chiar paralizarea membrelor sunt simptome asociate cu apariţia accidentelor vasculare cerebrale. Pentru a verifica dacă muşchii persoanei respective sunt slăbiţi, rugaţi-o să menţină ambele braţe întinse, cu palmele în sus, timp de 10 secunde. Căderea unui braţ indică o slăbiciune musculară.
  • Slăbirea muşchilor unei părţi a feţei– dacă atunci când zâmbeşti o parte a feţei nu se mişcă, acest lucru ar putea indica riscul apariţiei unui atac cerebral.
  • Ameţeli, pierderea echilibrului, greaţă, dificultăţi în a merge– sunt simptome care ar putea indica mai multe afecţiuni sau ar putea indica şi apariţia unui atac cerebral.
  • Migrenele– nu ar trebui neglijate, deoarece pot prevesti un atac cerebral. Un consult medical ar putera clarifica sursa durerilor de cap.
  • Durerile care apar din senin– acestea pot viza braţele, picioarele, pieptul, o parte a feţei. Deşi nu sunt simptome tipice atacului cerebral, ele trebuie luate în considerare mai ales de femei, deoarece ele au de 62% mai multe şanse de a experimenta simptome atipice afecţiunii decât bărbaţii. Dintre acestea, durerile sunt cele mai frecvente.
  • Oboseala, slăbiciunea, dezorientarea şi schimbări ale stării mentale– sunt simptome care apar mai des în cazul femeilor, decât la bărbaţi.
  • Sughiţul– poate indica apariţia unui accident vascular, atunci când este afectat centrul respiraţiei din creier.
  • Palpitaţiile şi imposibilitatea de a respira– sunt alte simptome care apar mai des în cazul femeilor. 

Pentru a preveni apariţia unui accident vascular cerebral sunt indicate consumul de alimente bogate în licopen, antioxidantul care oferă fructelor şi legumelor culoarea roşie, exerciţiile fizice, reducerea consumului de sare şi cafea, renunţarea la fumat, scăderea nivelului tensiunii arteriale, evitarea stărilor de depresie şi anxietate, meditaţia, limitarea expunerii la poluare, o bună igienă orală şi controale medicale.