Cei mai mulţi dintre noi tăiem porţiunile cu mucegai ale alimentelor, fiind convinşi că putem să consumăm bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci.

Specialiştii avertizează însă că nu este deloc sănătos, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite.

Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale sunt dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs, scrie Live Science.

“Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.