Disfuncţiile erectile pot ascunde afecţiuni coronariene grave, chiar şi la bărbaţii care nu fac parte din grupele de risc tipice pentru infarctul miocardic (fumători, obezi, diabetici), potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători italieni, informează News.com.

Cercetătorii susţin că disfuncţiile erectile ar trebui adăugate pe lista factorilor de risc pentru bolile de inimă alături de nivelul ridicat al colesterolului, tensiunea arterială mare, obezitatea, diabetul şi fumatul.

“Disfuncţiile erectile trebuie incluse pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare”, susţine Emilio Chiurlia, cercetător în cadrul Universităţii din Modena, unde a fost realizat acest studiu.

Oamenii de ştiinţă au analizat cazul a 70 de bărbaţi cu disfuncţii erectile în comparaţie cu un grup martor de 73 de bărbaţi cu alţi factori de risc pentru afecţiuni coronariene. Rezultatele obţinute au demonstrat că arterele care alimentează cu sânge penisul sunt afectate de depunerile de pe pereţii vaselor înaintea arterelor coronare mari. Din această cauză disfuncţiile erectile pot fi simptomatice înaintea unui infarct miocardic.
Aproximativ 40% dintre bărbaţii aflaţi la vârsta de 40 de ani şi 50% dintre cei aflaţi la vârsta de 50 de ani, suferă de disfuncţii erectile.