De la beneficii pentru sănătate la mahmureli, există câteva diferenţe între bere şi vin, pe care doar ştiinţa le poate explica, informează BBC.

Iată care sunt efectele celor două băuturi, studiate de către cercetători:

Care te îmbată mai repede

Un ţap de bere sau un pahar mediu de vin au aproximativ aceeaşi cantitate de alcool, însă variază viteza cu care acesta ajunge în sange.
Un grup de subiecţi a fost pus să bea câte o băutură din 15 tipuri de alcool, alocându-i-se 20 de minute. În cazul “tăriei” alcoolul a ajuns cel mai repede în sânge. A urmat vinul (la 54 de minute după ce fusese consumat) şi berea (la 62 de minute după ce băutura fusese terminată). Prin urmare, un pahar de vin va ajunge la creier mai repede decât unul de bere.

Care îngraşă mai tare

Alcoolul conţine calorii, iar dacă luăm în calcul şi zaharurile care îi dau gust, devine o adevarată bombă calorică. Un ţap de bere conţine aproximativ 180 de calorii, dublu faţă de vin.

Conform studiilor, pe termen scurt, nici băutorii de bere, nici cei de vin nu au luat în greutate mai mult de un kilogram, dar pe termen lung se bănuieşte că ambele categorii se vor “rotunji”. Chiar şi cu un singur kilogram la fiecare 10 săptămâni tot se ajunge la 25 de kilograme în cinci ani.

Care dă cea mai rea mahmureală

Până în prezent oamenii de ştiinţă nu cunosc întru totul cauza mahmurelii. Deshidratarea este un factor important, însă respsonsabilă ar putea fi şi fermentarea.

În general, băuturile mai închise la culoare sunt şi mai toxice – bourbon faţă de votcă, de exemplu. În cazul berii şi vinului, efectele sunt însă asemănătoare, spun cercetătorii.

Care e mai bună (sau mai rea) pentru sănătate

Se spune că un pahar de vin pe zi ajută organismul, diminuând riscul dezvoltării afecţiunilor cardiace, hiăertensiune şi diabet. Efectul benefic este dat de polifenoli (care se găsesc mai ales în vinul roşu), ce ameliorează inflamaţiile şi nu numai.

Berea nu se prea găseşte pe lista alimentelor sau băuturilor sănătoase, deşi conţine şi ea polifenoli. Efectul lor benefic e însă “modest”, asemănător vinului alb, semnificativ mai mic decat cel al vinului roşu.