Dezvoltarea spectaculoasă a noilor tehnologii şi accesul generalizat la acestea au produs un fenomen de abuz compulsiv, pe care unii cercetători îl compară cu dependenţa de droguri, cum este cazul telefonului mobil, notează ziarul La Verdad.

Aceste dependenţe, care se întâlnesc mai ales în rândul adolescenţilor şi tinerilor, pot fi definite drept comportamente repetitive de utilizare a telefonului mobil, care se transformă în tulburări obsesive şi compulsive. Potrivit lui Enrique Echeburura, profesor la Facultatea de Psihologie din Ţara Bascilor, ”în prima fază sunt considerate plăcute, pentru ca ulterior să nu mai poată fi controlate de individ”. Un studiu recent publicat de Asociaţia Medicilor Britanici a relevat că fumatul începe să fie înlocuit de celulare în rândul tineretului.

De multe ori, impulsionarea utilizării celulalelor se face pe plan familial, din dorinţa de controlare a tinerilor, însă paradoxul a făcut să devină un element de frustrare pentru părinţi, telefonul utilizându-se tocmai pentru a evita acest control, aşa cum se arată în studiul realizat de Universitatea din Navarra privind impactul acestor tehnologii asupra relaţiilor sociale dintre tineri. Acest studiu a relevat faptul că tinerii cu vârste între 15 şi 19 ani au recunoscut că sunt dependenţi de telefonul mobil, celularul constituind legătura lor esenţială cu ”gaşca” de prieteni.

În spatele acestor comportamente de dependenţă de mobile se află de obicei probleme legate de autoapreciere în relaţiile interpersonale, anxietate şi insecuritate, senzaţia de izolare şi singurătate, precum şi alti factori emoţionali. Este şi motivul pentru care intervenţia în acest tip de dependenţă trebuie realizată asupra problemelor ce stau la baza acestor comportamente.

Un alt factor ce trebuie luat în considerare este acela al posibilelor efecte ale abuzului de telefoane mobile asupra sănătăţii, utilizate uneori excesiv de-a lungul zilei. Un studiu realizat de guvernul olandez pentru a aprecia impactul emisiilor radioelectrice al celei de-a treia generaţii de mobile UMTS asupra sănătăţii, a dezvăluit schimbări semnificative la nivelul funcţiilor cognitive, chiar la o intensitate redusă a emisiilor telefoniei mobile. În plus, rezultatele proiectului Reflex Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field EMF Exposure Using Sensitive in vitro Methods, la care au colaborat 12 echipe de cercetători din şapte ţări ale Uniunii Europene au concluzionat că radiaţiile telefoanelor mobile la nivele autorizate în prezent pot provoca modificări ale celulelor şi alterări ale ADN-ului.

Prin urmare, se impune o coordonare a utilizării noilor tehnologii de telecomunicaţii cu criterii maxime de prevenire şi precauţie, care să evite prejudiciile aduse sănătăţii publice şi dezvoltarea de comportamente compulsive, mai ales în rândul adolescenţilor şi tinerilor, notează Pedro Belmonte, membru al asociaţiei Ecologiştii în Acţiune.