Persoanele mai înalte, cu predilecţie femeile, ar fi mai susceptibile să dezvolte diferite tipuri de cancer decât cele scunde, se arată într-un nou studiu, relatează AFP.

Cercetarea, efectuată pe aproximativ 5 milioane de suedezi adulți, născuți între 1938 și 1991, relevă faptul că riscul de cancer ar crește cu 10% la bărbați și cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri în plus, fapt care înseamnă că o femeie de 1,72 metri riscă cu 18% mai mult să dezvolte un cancer față de una de 1,62 metri.

Rezultatele studiului confirmă precedentele studii, care stabiliseră o legătură între înălțime și cancer, dar care se desfășuraseră pe un eșantion de populație mult mai restrâns.

Cercetarea suedeză a concluzionat că femeile înalte riscă cu 20% mai mult să dezvolte cancer la sân la fiecare 10 centimetri în plus, iar bărbații și femeile cu înălțime superioară mediei prezintă un risc mai mare cu 30% să facă melanom.

Un studiu precedent, publicat în 2013 în Statele Unite, arătase că femeile înalte riscă cu 13% mai mult să facă anumite tipuri de cancer (sân, ovare, rect, sânge, tiroidă) la fiecare 10 centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase că tipurile de cancer rezultă “dintr-un proces legat de creștere”, fiind logic să se creadă că hormonii de creștere pot “mări riscul de cancer”.

Noul studiu a fost primit cu circumspecție de experți, care sunt de părere că nu aduce prea multe noutăți și că incertitudinile persistă, îndeosebi în ceea ce privește luarea în considerare a celorlalți factori de risc (fumat, ereditate, obezitate, sedentarism) în cancer.