Oamenii de ştiinţă au descoperit, în urma unui studiu, că femeile care au casa aglomerată şi plină de treburi lăsate neterminate au prezentat un nivel ridicat al cotizolului, hormonul stresului faţă de cele care au curăţenie în casă, arată Shape.

De asemenea, un alt studiu sugerează că persoanele care lucrează într-un spaţiu curat tind să aleagă un măr pentru o gustare în comparaţie cu cele care au birourile nearanjate şi care vor alege mai degrabă un baton de ciocolată.

Doctorul Eva Selhub susţine că dezordinea este stresantă pentru creier şi că există mai multe şanse ca oamenii să recurgă la mecanisme, alegând alimente nepotrivite atunci când în jur există tone de acte pe birou.

Relaţiile cu partenerul de viaţă sunt mult mai bune când este curăţenie în casă decât atunci când ai o viaţă dezorganizată deoarece unul dintre parteneri ar putea să se enerveze din cauza deranjului şi să ajungeţi să vă certaţi. În plus, atunci când lucrurile nu sunt la locul lor pierzi mult timp căutând un anumit obiect.

Totodată, dezordinea distrage atenţia, iar studiile confirmă faptul că acest lucru poate afecta capacitatea de a te concentra.

Mai puţină mizerie este egală cu mai puţin stres, ceea ce înseamnă că o să te poţi odihni cum trebuie. Este o diferenţă imensă între câteva ore de somn într-o casă murdară şi plină de lucruri faţă de odihna de care ai parte într-o încăpere curată, fără praf.