Colesterolul este o substanţă grasă, identificată în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Este necesar pentru digestia alimentelor şi producţia de hormoni şi vitamina D.

Creşterea excesivă a acestei substanţe se numeste hipercolesteromie şi este asociată cu afecţiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare, etc.

Colesterolul este cunoscut sub două forme:

  • LDL – colesterol (Lipoproteina cu densitate mică) sau “colesterolul rău”. LDL reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din sânge. Atunci când nivelul LDL este prea mare, această fracţiune a colesterolului se depune pe artere formând plăci care micşorează diametrul acestora, micşorând astfel trecerea sângelui sau chiar blocând-o. Nivelul ridicat de colesterol LDL în sânge reflectă un risc semnificativ crescut de îmbolnăvire cardiacă.

  • HDL – colesterol (Lipoproteina cu densitate mare) sau “colesterolul bun” reprezintă aproape un sfert din colesterolul din sânge. Nu se depune pe vase, iar un nivel ridicat de colesterol HDL înseamnă un risc redus de boli cardiace.

Factorii de risc în creşterea nivelului colesterolului sunt vârsta, factorul genetic, sexul (bărbaţii sunt mai expuşi la atacurile de cord decât femeile), fumatul, sedentarismul, alimentaţia.

Dacă ai nivelul colesterolului LDL ridicat, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îţi modifici stilul de viaţă printr-o serie de măsuri precum: renunţă la fumat, mănâncă mai multe fibre solubile (fasole, fulgi de ovaz, fructe şi legume), redu aportul de grăsimi animale din carne şi lactate, fă mişcare şi pierde progresiv kilogramele în exces.