Păstura, numită și “pâinea albinelor” deoarece constituie hrana cu care albinele îşi hrănesc puietul, este un polen modificat biochimic şi este produsă prin fermentarea polenului introdus de către albine în celulele fagurelui, împreună cu miere şi anumite enzime secretate de albine.

 

Păstura are o valoare nutritivă de 3 ori mai mare ca a polenului pur și conţine glucide, lipide, vitamina K, vitamina E, vitamina C, caretonoizi, azot, hormoni naturali, factori de creştere, enzime și aminoacizi (histidină, triptofan, metionină, fenilalanină, valină, cistină, arginină, acid glutamic).

Acest medicament natural mai conţine minerale şi oligoelemente: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.

Datorită cantităţii mari de acid lactic şi proprietăţilor antibiotice, păstura poate fi păstrată la loc uscat şi răcoros timp îndelungat, chiar şi peste 10 ani, fără a se observa modificări majore.

Păstura se recomandă în special la problemele de tranzit intestinal, în afecţiuni de colon şi constipaţie, în terapia bolilor de ficat, dar este recunoscută şi ca un bun tratament împotriva dependenţei de alcool şi tutun. Contribuie la detoxifierea organismului şi la întărirea sistemului imunitar. Este foarte eficientă în tratarea anemiilor. De asemenea, păstura este de ajutor în combaterea stresului şi depresiei şi în reglarea greutăţii.

Păstura se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. În scop preventiv, cantitatea recomandată este de o linguriţă pe zi. Pentru tratament, se iau două sau trei linguriţe pe zi.