Tincturile sunt extracte din plante, care se obţin prin combinarea acestora cu alcool în diverse concentraţii, de obicei alcool rafinat alimentar diluat cu apă. În pediatrie, acolo unde nu sunt indicate tincturile pe bază de alcool se foloseşte ca solvent glicerida.

Tincturile se pot prepara acasă foarte simplu. La prepararea acestora se foloseşte numai alcoolul alimentar, votca sau ţuica făcută în casă. Nu folosiţi alcool metilic sau medicinal deoarece acestea pot provoca grave probleme de sănătate.

Lichidul obţinut se păstrează în sticle închise la culoare, care vor fi depozitate într-un loc rece şi întunecos, pentru cel puţin două săptămâni. Zilnic, amestecul se agită şi se strecoară.

Tăria sau concentraţia tincturilor este dată de cantitatea de plante folosită, raportată la volumul soluţiei. Tincturile îşi păstrează calitatea terapeutică timp de doi ani de când a fost culeasă planta.

Tincturile au proprietăţi analgezice, antiacide antihelmintice, antibiotice, de stimulare a imunităţii, antiemetice, antipiretice, antireumatice, colagoge, depurative, diuretice, expectorante etc, acoperind o gamă vastă de recomandări.