Oxidarea este un proces natural, care produce daune tuturor celulelor, iar antioxidanţii sunt substanţele care le apără de aceste efecte adverse.

Ca rezultat al oxidării apar radicalii liberi, care au efect dăunător asupra celulelor putând declanşa în organism o reacţie negativă în lanţ, reacţie care distruge membrana celulară, blochează acţiunea principalelor enzime, împiedică diviziunea celulară normală şi procesele celulare necesare pentru funcţionarea optimă a organismului, distruge ADN-ul, blochează generarea energiei.

Pe lângă oxidanţii produşi de propriul organism mai există şi alţi factori care contribuie la dezvoltarea procesului oxidativ precum stresul, alimentaţia inadecvată, consumul scăzut de fructe şi legume, obezitatea, fumatul, lipsa exerciţiilor fizice, poluarea, radiaţiile.

Nivelul crescut de stres oxidativ netratat poate slăbi organismul şi contribuie la dezvoltarea a numeroase afecţiuni. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare, îmbătrânirea prematură şi alte afecţiuni cronice.

Aici intervin antioxidanţii, al căror rol este să împiedice apariţia sau după caz, să repare aceste daune. Antioxidanţii apără celula de radicalii liberi şi îi neutralizează eliberând ţesuturile şi celulele atacate de aceştia. Încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează organismul de boli, întăresc sistemul imunitar, cresc rezistenţa organismului la infecţii.

Există multe tipuri de antioxidanti, ce se găsesc în fructe şi legume, în extracte din plante si vitamine cu capacitate de neutralizare a radicalilor liberi. Vitamina A, C şi E, Coenzima Q10, zincul, seleniul şi betacarotenul sunt dintre cei mai cunoscuţi.