Băile de şezut reprezintă o modalitate de tratament care foloseşte teoria de hidroterapie sau terapie cu apă, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Sunt extrem de utile pentru multiple afecţiuni, cum ar fi hemoroizi, crampe uterine şi tulburări musculare, constipaţie, scurgeri vaginale, inflamaţii, infecţii de prostată, fisuri anale şi vaginale. În unele cazuri, băile de şezut sunt folosite după anumite intervenţii chirurgicale pentru ameliorarea durerii şi facilitarea vindecării.

O baie de şezut se poate face cu apă caldă sau rece, în funcţie de afecţiunea care trebuie tratată. Dacă pacientul suferă de hemoroizi, crampe uterine, dureri testiculare sau are probleme cu prostata, o baie fierbinte este soluţia optimă, iar dacă suferă de constipaţie, secreţii vaginale sau inflamaţii, soluţia este o baie de şezut cu apă rece. În cazul apei calde, aceasta trebuie să fie încadrată în gradul de suportabilitate al corpului, însă nu fierbinte sau opărită. Se poate opta şi pentru băile alternative, însă vor fi necesare două recipiente umplute cu apă rece, respectiv cu apă caldă.

Băile de şezut se fac de două ori pe zi, din care una seara, înainte de culcare, după o toaletă a zonei. Apa trebuie să fie într-o cantitate suficient de mare încât să acopere partea dorsală şi inghinală. Este indicat ca băile de şezut să se realizeze într-un vas mare, sau chiar în cadă, iar temperatura apei să fie între 37 şi 48 grade Celsius. După băile de şezut, zonele se tamponează uşor cu un prosop curat de bumbac şi se poartă lenjerie lejeră, din bumbac.