Nucile de săpun sunt produse naturale, nemodificate industrial şi se folosesc pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei (faianţă, ceramică, gresie, geamuri etc.), igienei personale (înlocuitor pentru şampon şi gel de duş) şi a animalelor de companie sau ca îngrăşământ natural.

Provenite de la arborii Sapindus Mukorossi, nucile de săpun se numesc astfel deoarece conţin saponină, o substanţă care acţionează ca un detergent.

Nucile de săpun sunt biodegradabile, nu poluează şi sunt economice. Cojile pot fi folosite la mai multe spălări, în funcţie de temperatura setată: de 3 ori la 40°C, de 2 ori la 60°C şi o singură dată la 90°C. Pentru a testa dacă se pot refolosi, presaţi coaja de nucă, iar dacă elimină o substanţă albă poate fi refolosită. Cojile sunt puse în săculeţi destinaţi spălării în maşina de spălat, pentru a evita lipirea acestora de haine. După utilizare, cojile nu mai conţin saponină și pot fi “reciclate”, fiind transformate în detergent universal. Într-un litru de apă fiartă se pun 100g de nuci de săpun folosite şi se mai lasă la fiert 10 minute. Se filtrează apoi apa şi se storc bine nucile de săpun, iar soluţia rezultată se utilizează la curăţarea suprafeţelor din casă.

Acest detergent economic este folosit si de către bijutieri pentru luciul bijuteriilor din argint sau aur. În vederea obţinerii acestei soluţii naturale se lasă la înmuiat 2-3 măsuri de coajă de nucă în 100-150ml apă fierbite, pentru aproximativ 45 de minute. Bijuteriile se curăţă direct cu coaja de nucă.

Transformate în pudră, previn căderea părului şi întăresc firul de păr. Pentru şamponare se foloseşte 1 liguriţă pentru păr scurt şi 2-3 linguriţe pentru păr lung, care se amestecă cu apă pentru formarea unei paste. Se aplică pe părul umed şi se lasă să acţioneze aproximativ 5 minute, după care se clăteşte. Părul va rămâne strălucitor şi sănătos, fără a mai fi nevoie de şampon sau balsam.