Potrivit unui studiu efectuat de cercetători ai Spitalului Universitar din Basel, Elveţia, ceaiul verde îmbunătăţeşte memoria şi capacităţile cognitive ale bărbaţilor, notează Daily Mail.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 12 bărbaţi sănătoşi, care au fost împărţiţi în două grupe. Unui grup i s-a dat să bea o licoare conţinând extract din ceai verde, iar celuilat o băutură care nu conţinea acest extract, cu efect placebo.

Cu ajutorul unui aparat RMN, cercetătorii au urmărit efectul celor două băuturi asupra creierului participanţilor, în timp ce aceştia erau puşi să rezolve diverse teste de memorie.

S-a dovedit că, în comparaţie cu grupul care a primit placebo, consumatorii de ceai verde prezentau o activitate mai mare a cortexului prefrontal dorsolateral, o regiune a creierului care este asociată cu memoria de lucru (presupune păstrarea informaţiei într-o zonă activă, pentru a putea fi folosită imediat, lucru care se poate face doar pentru o perioadă scurtă de timp, până să intervină uitarea), de care omul are nevoie pentru a rezolva diverse probleme.

Ceaiul verde este bogat în polifenoli care dilată vasele de sânge, accelerând fluxul sanguin la nivelul creierului. Printre aceşti polifenoli se găseşte şi epigalocatehin galat, care are un puternic efect anticancerigen. Cercetătorii au descoperit că acest component reprezintă baza efectelor benefice ale ceaiului verde.

Ceaiul verde poate contribui, de asemenea, la prevenirea degenerării unor neurotransmiţători precum dopamina şi epinefrina, implicate în funcţionarea creierului, au concluzionat cercetătorii de la Spitalul Universitar din Basel.