Trecerea bruscă de la sezonul cald la cel rece este stresantă şi obositoare pentru organism, iar dacă sistemul imunitar este slăbit, toamna poate fi un anotimp însoţit de o serie de afecţiuni care, netratate corespunzător pot prezenta complicaţii.

Asmul alergic şi alergiile de toamnă precum tusea, lăcrimarea ochilor, prurit, dificultăţi respiratorii, strănut sau erupţii pe piele sunt provocate în special de anumiţi spori sau fragmente de mucegai, dar şi de polenul florilor de toamnă. În cazul în care suferiţi de o astfel de alergie este indicat să consultaţi un medic specialist.

Bolile digestive precum gastrita, ulcerul, boala diareică acută şi toxinfecţiile alimentare sunt mai frecvente toamna. Acestea din urmă sunt cauzate de consumul de alimente şi lichide contaminate cu virusuri, bacterii sau paraziţi.

Ulcerul gastroduodenal este o afecţiune care evoluează ciclic, cu perioade de acalmie şi crize dureroase, iar gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice, ce se caracterizează prin senzaţii de arsură şi disconfort la nivelul stomacului, pentru ambele existând şanse ridicate să se manifeste dureros în perioada toamnei.

Răcelile, guturaiul şi amigdalita sunt alte afecţiuni frecvente în perioada toamnei. Pentru a le evita, luaţi preventiv vitamina C sau consumaţi alimente bogate în această vitamină.

Sinuzita este o afecţiune ce se caracterizează prin febră, înfundarea nasului şi dureri de cap. Este frecventă toamna şi presupune infecţia mucoasei nazale şi sinuzale, dar şi imposibilitatea de comunicare a sinusurilor cu cavitatea nazală.

Astenia de toamnă se manifestă printr-un interes scăzut pentru muncă, oboseală zilnică, insomnie, somn prelungit, etc. Dacă simptomele nu trec în câteva zile sau se intensifică, consultaţi un doctor.

Insuficienţa cardiacă poate reprezenta în lunile de toamnă o gravă ameninţare pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, deoarece în procesul de adaptare la noile condiţii de mediu, organismul suprasolicită sistemul cardiovascular. Insuficienţa cardiacă se manifestă prin respiraţie greoaie şi scurtă, bătăi rapide ale inimii, dificultăţi de concentrare sau oboseală.

Afecţiunile reumatice pot fi şi ele agravate de vremea rece care duce la creşterea sensibilităţii şi la dureri articulare.