Aditivii alimentari reprezintă orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic.
Aditivii au fost împărţiţi în 24 de categorii, iar pentru sănătatea noastră este bine să ştim ce poate determina consumul produselor care conţin E-uri, scrie perfecte.ro
Producătorii de alimente din România se ghidează după două liste: aditivi interzişi şi aditivi permişi, dar în cantităţi limitate.
Ce produse sunt pline de E-uri nocive?
Băuturile răcoritoare fără zahăr
Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric şi acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeină, aromă de cola.
E211 (benzoatul de sodiu) – folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); provoacă urticarie şi agraveaza astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, împreună cu Institutul de Oncologie din Germania, îl consideră cancerigen, însă în România este permis; interzis în SUA.
E330 (acid citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are acţiune cancerigenă. Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, în muştar (sub forma de arome), în conservele de ciuperci.
E 338 (acid fosforic) – produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.); folosit şi în preparatele din brânză.
E 951 (aspartam) este un îndulcitor artificial şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, în produsele zaharoase, în băuturile răcoritoare; interzis în SUA. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În acelaşi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.
Cafeina – un alcaloid care, în cantităţi mari provoacă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, micţiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare, scăderea calcemiei.
Băuturile răcoritoare “Naturale”
Ingrediente: apă, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant – acid citric, conservant – benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic. E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam K), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigen, Acidul benzoic (E 210) şi derivaţii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de calciu – E 218)
Prafuri pentru creme sau budinci
Ingrediente: zahăr pudră, amidon modificat din porumb, aromă de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloză, coloranţi alimentari galben de quinoleină şi sunset yellow.
E 110 (sunset yellow) – intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei, snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben „apus de soare“; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie; interzis în Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloză) – produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o largă gamă de medicamente; colorant galben pentru înghetate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.
Îngheţate
Ingrediente: lapte degresat rehidratat, zahăr, grăsimi vegetale, pulpă de căpşuni, emulgatori E 471, stabilizatori E 407, E 410, E 412, arome, acid citric E330; coloranţi E 122, E 104, E 140.
E 122 (azorubina) este un colorant roşu, obţinut din gudron; se adaugă la dulciuri, marţipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia.
E104 (Quinoline Yellow) – provoacă dermatite E 330 (acid citric) E 412 (guma guar)
E-100 |
nepericulos |
E-170 |
nepericulos |
E-240 |
tulburări |
E-101 |
nepericulos |
E-174 |
nepericulos |
E-241 |
tulburări |
E-102 |
periculos |
E-175 |
nepericulos |
E-250 |
periculos |
E-103 |
nepericulos |
E-180 |
nepericulos |
E-251 |
periculos |
E-104 |
nepericulos |
E-181 |
nepericulos |
E-252 |
periculos |
E-105 |
nepericulos |
E-200 |
nepericulos |
E260…E268 |
nepericulos |
E-110 |
nepericulos |
E-201 |
nepericulos |
E-300 |
nepericulos |
E-111 |
nepericulos |
E-202 |
nepericulos |
E301…E309 |
nepericulos |
E-120 |
periculos |
E-203 |
nepericulos |
E-311 |
periculos |
E-121 |
nepericulos |
E-210 |
cancerigen |
E-312 |
periculos |
E-122 |
nepericulos |
E-211 |
cancerigen |
E-320 |
colesterol |
E-123 |
foarte cancerigen |
E-212 |
cancerigen |
E-321 |
colesterol |
E-124 |
periculos |
E-213 |
cancerigen |
E-322 |
nepericulos |
E-125 |
nepericulos |
E-214 |
cancerigen |
E325…E327 |
nepericulos |
E-126 |
nepericulos |
E-215 |
cancerigen |
E-330 |
nepericulos |
E-127 |
nepericulos |
E-216 |
cancerigen |
E331…E337 |
nepericulos |
E-130 |
nepericulos |
E-217 |
cancerigen |
E338…E341 |
modificări gastrice |
E-131 |
cancerigen |
E-220 |
distruge B12 |
E400…E404 |
nepericulos |
E-132 |
nepericulos |
E-221 |
modificări gastrice |
E-406 |
nepericulos |
E-140 |
nepericulos |
E-222 |
modificări gastrice |
E-407 |
modificări gastrice |
E-141 |
nepericulos |
E-223 |
modificări gastrice |
E-408 |
nepericulos |
E-142 |
cancerigen |
E-224 |
modificări gastrice |
E-410 |
nepericulos |
E-150 |
nepericulos |
E-226 |
modificări gastrice |
E-411 |
nepericulos |
E-151 |
nepericulos |
E-230 |
periculos |
E-413 |
nepericulos |
E-152 |
nepericulos |
E-232 |
periculos |
E-414 |
nepericulos |
E-153 |
modificari gastrice |
E-233 |
periculos |
E-420 |
nepericulos |
E-160 |
nepericulos |
E-236 |
nepericulos |
E-421 |
nepericulos |
E-161 |
nepericulos |
E-237 |
nepericulos |
E-422 |
nepericulos |
E-162 |
nepericulos |
E-238 |
nepericulos |
E-440 |
nepericulos |
E-163 |
nepericulos |
E-239 |
cancerigen |
E-450 |
modificări gastrice |
Lista face parte din raportul Oficiului Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, este actualizată anual şi poate fi consultată şi pe site-ul Comisiei Europene.
Unde găsim aditivii periculoşi pentru sănătate?
Cod | Denumire | Risc | In ce aliment il gasim |
E110
|
Sunset yellow – colorant galben
|
Cancerigen
|
Dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
|
E123
|
Amarant – colorant roşu
|
Cancerigen, interzis în SUA si Rusia
|
Dulciuri, jeleuri, brânză topită
|
E124
|
Ponceau 4R – colorant roşu
|
Toxic interzis în SUA
|
Mezeluri
|
E127
|
Eritrozina – colorant roşu
|
Provoacă cancer al tiroidei la animale
|
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare
|
E128
|
Rosu 2 G – colorant
|
Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
|
Carne de hamburgeri
|
E211
|
Acidul benzoic şi derivaţii săi
|
posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
|
Unele băuturi răcoritoare
|
E220/E228
|
Sulfiţi – conservanti
|
Provoacă alergii
|
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin
|
E230
|
Bifenil – conservant
|
Toxic, interzis în Australia
|
Citrice
|
E231
|
Ortofenilfenol – conservant
|
Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
|
Citrice
|
E233
|
Tiabendazol – conservanţi
|
Toxic. Interzis în Australia
|
Citrice
|
E249/E252
|
Nitraţi si nitriţi – conservanţi
|
Posibil cancerigen
|
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză
|
E320
|
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
|
Posibil cancerigen
|
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat
|
E425
|
Glucomanan – agent de textura
|
Toxic respirator
|
Jeleuri
|
E621
|
Glutamat monosodic MSG
|
Provoacă efecte neurotoxice
|
Condimente, supe concentrate
|
E95
|
Acetsulfam K – îndulcitor
|
Posibil cancerigen, interzis în SUA
|
Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare
|
E954
|
Zaharina – îndulcitor
|
Posibil cancerigen
|
Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare
|