Aditivii alimentari reprezintă orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic.

Aditivii au fost împărţiţi în 24 de categorii, iar pentru sănătatea noastră este bine să ştim ce poate determina consumul produselor care conţin E-uri, scrie perfecte.ro

Producătorii de alimente din România se ghidează după două liste: aditivi interzişi şi aditivi permişi, dar în cantităţi limitate.

Ce produse sunt pline de E-uri nocive?

Băuturile răcoritoare fără zahăr

Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric şi acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeină, aromă de cola.

E211 (benzoatul de sodiu) – folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg/250 ml); provoacă urticarie şi agraveaza astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, împreună cu Institutul de Oncologie din Germania, îl consideră cancerigen, însă în România este permis; interzis în SUA.

E330 (acid citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are acţiune cancerigenă. Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, în muştar (sub forma de arome), în conservele de ciuperci.

E 338 (acid fosforic) – produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.); folosit şi în preparatele din brânză.

E 951 (aspartam) este un îndulcitor artificial şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, în produsele zaharoase, în băuturile răcoritoare; interzis în SUA. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În acelaşi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.

Cafeina – un alcaloid care, în cantităţi mari provoacă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, micţiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare, scăderea calcemiei.

Băuturile răcoritoare “Naturale”

Ingrediente: apă, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant – acid citric, conservant – benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic. E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam K), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigen, Acidul benzoic (E 210) şi derivaţii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de calciu – E 218)

Prafuri pentru creme sau budinci

Ingrediente: zahăr pudră, amidon modificat din porumb, aromă de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloză, coloranţi alimentari galben de quinoleină şi sunset yellow.

E 110 (sunset yellow) – intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei, snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben „apus de soare“; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie; interzis în Norvegia.

E 466 (carboximetilceluloză) – produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.)

E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o largă gamă de medicamente; colorant galben pentru înghetate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.

Îngheţate

Ingrediente: lapte degresat rehidratat, zahăr, grăsimi vegetale, pulpă de căpşuni, emulgatori E 471, stabilizatori E 407, E 410, E 412, arome, acid citric E330; coloranţi E 122, E 104, E 140.

E 122 (azorubina) este un colorant roşu, obţinut din gudron; se adaugă la dulciuri, marţipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia.

E104 (Quinoline Yellow) – provoacă dermatite E 330 (acid citric) E 412 (guma guar)

E-100

nepericulos

E-170

nepericulos

E-240

tulburări

E-101

nepericulos

E-174

nepericulos

E-241

tulburări

E-102

periculos

E-175

nepericulos

E-250

periculos

E-103

nepericulos

E-180

nepericulos

E-251

periculos

E-104

nepericulos

E-181

nepericulos

E-252

periculos

E-105

nepericulos

E-200

nepericulos

E260E268

nepericulos

E-110

nepericulos

E-201

nepericulos

E-300

nepericulos

E-111

nepericulos

E-202

nepericulos

E301E309

nepericulos

E-120

periculos

E-203

nepericulos

E-311

periculos

E-121

nepericulos

E-210

cancerigen

E-312

periculos

E-122

nepericulos

E-211

cancerigen

E-320

colesterol

E-123

foarte cancerigen

E-212

cancerigen

E-321

colesterol

E-124

periculos

E-213

cancerigen

E-322

nepericulos

E-125

nepericulos

E-214

cancerigen

E325E327

nepericulos

E-126

nepericulos

E-215

cancerigen

E-330

nepericulos

E-127

nepericulos

E-216

cancerigen

E331E337

nepericulos

E-130

nepericulos

E-217

cancerigen

E338E341

modificări gastrice

E-131

cancerigen

E-220

distruge B12

E400E404

nepericulos

E-132

nepericulos

E-221

modificări gastrice

E-406

nepericulos

E-140

nepericulos

E-222

modificări gastrice

E-407

modificări gastrice

E-141

nepericulos

E-223

modificări gastrice

E-408

nepericulos

E-142

cancerigen

E-224

modificări gastrice

E-410

nepericulos

E-150

nepericulos

E-226

modificări gastrice

E-411

nepericulos

E-151

nepericulos

E-230

periculos

E-413

nepericulos

E-152

nepericulos

E-232

periculos

E-414

nepericulos

E-153

modificari gastrice

E-233

periculos

E-420

nepericulos

E-160

nepericulos

E-236

nepericulos

E-421

nepericulos

E-161

nepericulos

E-237

nepericulos

E-422

nepericulos

E-162

nepericulos

E-238

nepericulos

E-440

nepericulos

E-163

nepericulos

E-239

cancerigen

E-450

modificări gastrice

 

Lista face parte din raportul Oficiului Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, este actualizată anual şi poate fi consultată şi pe site-ul Comisiei Europene.

Unde găsim aditivii periculoşi pentru sănătate?

Cod Denumire Risc In ce aliment il gasim
E110
Sunset yellow – colorant galben
Cancerigen
Dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
E123
Amarant – colorant roşu
Cancerigen, interzis în SUA si Rusia
Dulciuri, jeleuri, brânză topită
E124
Ponceau 4R – colorant roşu
Toxic interzis în SUA
Mezeluri
E127
Eritrozina – colorant roşu
Provoacă cancer al tiroidei la animale
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare
E128
Rosu 2 G – colorant
Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
Carne de hamburgeri
E211
Acidul benzoic şi derivaţii săi
posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
Unele băuturi răcoritoare
E220/E228
Sulfiţi – conservanti
Provoacă alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin
E230
Bifenil – conservant
Toxic, interzis în Australia
Citrice
E231
Ortofenilfenol – conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
Citrice
E233
Tiabendazol – conservanţi
Toxic. Interzis în Australia
Citrice
E249/E252
Nitraţi si nitriţi – conservanţi
Posibil cancerigen
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză
E320
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat
E425
Glucomanan – agent de textura
Toxic respirator
Jeleuri
E621
Glutamat monosodic MSG
Provoacă efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate
E95
Acetsulfam K – îndulcitor
Posibil cancerigen, interzis în SUA
Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare
E954
Zaharina – îndulcitor
Posibil cancerigen
Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare