Cerentelul este o plantă perenă cu o tulpină lemnoasă la bază, înaltă de 25-60 cm, care creşte în păduri umede, pe lângă garduri şi drumuri.

Rădăcina, partea principală folosită în fitoterapie, este bogată în substanţe amare, tanin, ulei volatil şi în eugenol, un compus specific acestei plante. Rădăcina de cerentel se administrează sub formă de infuzie, decoct, pulbere şi tinctură.

 

Cerentelul se foloseşte ca remediu natural în principal asupra afecţiunilor stomacului şi intestinelor. Intern, se întrebuinţează ca dezinfectant şi calmant intestinal, hemostatic, analgesic, iar extern, ca antiseptic.

Cerentelul alină durerile de orice fel, calmează spasmele musculare, combate vărsăturile şi problemele respiratorii, este astringent şi ajută la coagularea mai rapidă a sângelui. Este indicat în afecţiuni bucale, gastrice, sângerări gingivale, infecţii microbiene, hemoroizi, diaree, amigdalită, conjunctivită, stomatită, bolilor specifice femeilor.

Observaţii: A nu se depăşi doza recomandată, deoarece provoacă greaţă şi vărsături şi a nu se utiliza între mese, deoarece produce iritaţii gastrointestinale. Este contraindicat suferinzilor cu afecţiuni hepatice si renale.