Substanţe aflate în compoziţia produselor de machiaj şi de igienă, precum şi în ambalajele alimentare, afectează funcţia reproductivă a femeilor şi pot determina apariţia menopauzei cu până la 4 ani mai devreme decât în mod normal, avertizează specialiştii, potrivit Daily Mail.

 

 

 

O echipă de cercetători de la Washington University, St Louis, SUA a identificat 15 substanţe susceptibile de a produce astfel de efecte, în această categorie încadrându-se două tipuri de ftalaţi. Utilizaţi pentru a face plasticul mai maleabil, aceştia se găsesc în compoziţia plasticului pentru ambalajele alimentare şi diferite alte produse, inclusiv parfumuri, ruj, gel de duş, produse pentru îngrijirea părului şi lac de unghii. 

Alte produse cu grad ridicat de risc pentru sănătate, identificate de cercetători în cadrul acestui studiu, sunt 9 tipuri de PCB (policlorobifenili), trei pesticide şi un compus toxic din clasa furanilor.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 31.575 de femei, cărora le-au fost analizate nivelurile a 111 compuşi chimici din mostrele de urină. Rezultatele au arătat prezenţa unor anumite substanţe care pot interfera cu producţia şi circulaţia hormonilor în organism şi care pot afecta funcţia reproducătoare feminină. Femeile care aveau în corp niveluri mai mari din anumite substanţe ajungeau la menopauză cu 2-4 ani mai devreme spre deosebire de cele care aveau niveluri mai scăzute din acei compuşi.

Totodată, acest tip de substanţele poate creşte riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, a sindromului metabolic, iar la fete, poate duce la apariţia timpurie a pubertăţii.