Consumul de ciocolată ar putea fi “asociat” cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totuşi nu oferă nicio dovadă a unei legături directe între cacao şi bunăstarea arterelor, scrie AFP.

Pentru acest studiu, un grup de cercetători britanici au analizat corelaţiile dintre consumul de ciocolată şi sănătatea cardiovasculară a unui eşantion de 25.000 de persoane rezidente în Norfolk (estul Marii Britanii) în medie pe parcursul a unui deceniu.

Ei au pus în relaţie cantitatea de ciocolată pe care participanţii au declarat că o consumă, cu datele privind sănătatea cardiovasculară: nivelul colesterolului, apariţia accidentelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), etc şi au concluzionat că, din punct de vedere statistic, cei care au consumat mai multă ciocolată au un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Însă echipa condusă de profesorul Phyo Myint de la Universitatea din Aberdeen recunoaşte că persoanele care mănâncă mai multă ciocolată sunt în medie mai tinere, au mai puţină grăsime, sunt mai sănătoase şi practică mai mult sport. Prin urmare, este posibil ca un astfel de stil de viaţă şi nu ciocolata să facă din acest grup unul în care bolile cardiovasculare nu constituie o problemă majoră de sănătate.

De asemenea, cei care ştiu că sunt expuşi riscului de boli cardiovasculare pot avea tendinţa să limiteze consumul de ciocolată considerând că adoptă o dietă mai potrivită, au observat cercetătorii.

“Cu toate acestea, studiul sugerează că un consum ridicat de ciocolată ar putea fi asociat cu un beneficiu cardiovascular”, conchid cercetătorii.