De la păcatul împotriva sănătăţii, ciocolata a devenit un super-aliment, graţie antioxidanţilor conţinuti din belşug, fiind indicată pentru multiple afecţiuni, potrivit Daily Mail.

Bună pentru sistemul nervos, graţie teobrominelor, ciocolata poate ameliora şi tusea persistentă, iar datorită feniletilaminelor, care stimulează secreţia de dopamină, aceasta ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei, arată un studiu recent al Colegiului Imperial londonez. Antioxidanţii din compoziţie pot chiar să protejeze pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete.

Ciocolata neagră, bogată în cacao, are şi efect cardio-vascular benefic. Descoperirile recente au făcut ca medicii să o recomande ca şi tratament pacienţilor.

Cercetătorii de la Universitatea Ghana folosesc de multă vreme pudra de cacao în completarea unui tratament pentru hipertensiune şi diabet, iar un alt om de ştiinţă din Ghana, profesorul F. Kwaku Addai, recomandă zilnic câte două până la cinci ceşcute de cacao pentru a preveni malaria. Tot el povesteşte că ştie mulţi medici care folosesc acest ingredient pentru a trata orice, de la problemele de vedere până la astm.

În alte ţări, precum Marea Britanie, pacienţii sunt încurajaţi să mănânce câtă ciocolată pot cu 30 de minute înainte de operaţie. Este benefică în special în cazul operaţiilor cu laser, pacienţii devenind mult mai alerţi şi mai cooperanţi. Astfel, durata intervenţiei se scurtează considerabil. Acest fapt se datorează flavonoidelor care se găsesc în concentraţie mare în ciocolată, sunt antidepresive naturale, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Florenţa, în Italia.

Ciocolata este excelentă şi pentru echilibrarea chimicalelor din creier, mai ales în cazul hormonilor numiţi serotonină şi dopamină, ambii implicaţi în reglarea stării de spirit, a apetitului şi comportamentului.

Efectul terapeutic al ciocolatei este cunoscut din timpuri străvechi. În Europa, relaţia ciocolatei cu medicina datează de pe vremea călătoriilor lui Columb în Lumea Nouă. În 1557, medicul de la curtea regelui Spaniei folosea ciocolata pentru a trata bolile de ficat.

Într-un tratat publicat în 1662, Henry Stubbe, medicul personal al lui Charles al II-lea, descria dieta soldaţilor britanici care se aflau în Jamaica, menţionând că aceştia trăiau cu o pastă de cacao amestecată cu zahăr şi apoi dizolvată în apă. Tot el nota că ciocolata poate fi folosită şi ca expectorant, diuretic sau afrodiziac, fiind capabilă chiar să vindece melancolia.