Persoanele care consumă în mod regulat alimente prăjite și mezeluri, însoțite de băuturi dulci, prezintă un risc cu 56% mai mare să dezvolte boli cardiovasculare în comparație cu cele care aleg alte diete, conform unui studiu publicat luni în revista “Circulation”, editată de American Heart Association, informează AFP.

 

Consumatorii unui astfel de regim alimentar, specific sudului Statelor Unite (pui prăjit, roșii verzi și cartofi prăjiți, carne roșie, slănină și jambon) au un risc crescut față de celelalte patru stiluri de gătit analizate, inclusiv un meniu axat pe mâncăruri cum ar fi pastele, pizza, bucătăria mexicană și chineză.

Un alt regim alimentar studiat este cel bogat în legume, fructe, cereale, iaurt și care cuprinde și pește și carne de pui, iar al treilea grup examinat a fost un regim alimentar dominat de zahăr, deserturi, ciocolată și produse de patiserie.

Cercetătorii au mai observat o tendință alimentară denumită “alcool și salată”, bazată pe o cantitate semnificativă de vin sau bere, cu consumarea în același timp de legume verzi, roșii și salată.

Studiul a fost realizat în SUA pe parcursul a șase ani, pe un eșantion de 17.418 de persoane de peste 45 de ani. Participanții au fost intervievați telefonic despre regimul lor alimentar, frecvența și cantitățile consumate în medie în cele douăsprezece luni anterioare. Persoanele din grupul studiat au fost supuse și unui examen medical.

Bolile cardiovasculare constituie prima cauza de mortalitate în lume.