Un nou studiu publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences a descoperit că alimentele care conţin fructoză (fructele şi legumele, în special) măresc apetitul pentru alimentele cu un ridicat aport caloric, cum ar fi, de exemplu, cele considerate “junk food”, relatează cotidianul spaniol ABC.

Cercetătorii au realizat un studiu pe un eşantion de 24 de persoane, cărora le-au cerut să consume o serie de băuturi. Unele dintre acestea conţineau 75 de grame de fructoză, iar celelalte conţineau aceeaşi cantitate de glucoză.

După ce participanţii la test au consumat băuturile, experţii le-au prezentat o serie de imagini în care apăreau dulciuri, pizza şi hamburgeri şi le-au cerut să le ordoneze în funcţie de pofta de a le consuma în acel moment.

După ce au băut lichide cu fructoză, subiecţii s-au arătat mult mai înclinaţi spre “junk food” decât după ce au luat glucoză. Potrivit Live Science, oamenii de ştiinţă au stabilit că prima substanţă influenţează foamea şi apetitul pentru alimente deosebit de bogate din punct de vedere caloric. Toate acestea, din cauza reacţiei provocate de fiecare dintre formele de zahăr. Au stabilit că fructoza nu generează senzaţia de a fi mâncat o cantitate considerabilă de alimente.

“Spre deosebire de glucoză, fructoza nu stimuelază hormonii ca insulina”, a explicat dr. Kathleen A. Page, profesor de medicină clinică la University of Southern California (USC). Pentru a ajunge la această concluzie, s-a bazat pe o serie de analize care au arătat că nivelul de insulină din sânge era mult mai mic la persoanele care consumaseră “zahărul natural” din fructe şi legume.

De asemenea, cercetătorii au dovedit că atunci când pacienţii au consumat băuturi cu fructoză, s-au activat anumite regiuni din creier asociate nevoii unei recompense calorice (ceea ce nu se întâmplă în cazul glucozei).

Concluzia este că, deşi ambele substanţe au acelaşi număr de calorii, se metabolizează în mod diferit şi fiecare produce o senzaţie anume. Glucoza se utilizează pentru a produce energie pentru corp – incluzând creierul – în timp ce fructoza se metabolizează prin ficat şi circulă foarte puţin prin sânge.

În mod curios, ultima parte a acestui experiment a determinat cât de mult doreau subiecţii să consume “junk food” după ce luau fructoză. Li s-a dat posibilitatea de a alege între o farfurie cu alimente bogate din punct de vedere caloric, primită în acel moment şi o recompensă în bani primită peste o lună. Răspunsul aproape unanim a fost opţiunea pentru mâncare.