Sistemul imunitar este prima linie de apărare împotriva răcelilor, viruşilor şi a altor infecţii care atacă corpul. Dacă te îmbolnăveşti sau nu, depinde de cât de puternic este sistemul tău imunitar și cât de repede răspunde la invadatorii nedoriţi.

Iată câteva ierburi care te pot ajuta să întăreşti sistemul imunitar, potrivit Livestrong:

Astragalus este o plantă care a fost folosită de mii de ani, în multe culturi, pentru prevenirea diverselor probleme de sănătate. Potrivit Universităţii din Maryland, acesta se adaptează nevoilor corpului pentru a-l proteja de stres, de la cel mental, până la cel fizic.

Bogat în antioxidanţi, astragalusul întăreşte sistemul imunitar prin îmbunătăţirea funcţiilor ficatului şi prevenirea infecţiilor respiratorii şi a răcelilor. Planta se găseşte în diverse forme, de la tincturi, până la capsule şi preparate topice.

Usturoiul este mai degrabă privit ca şi condiment şi nu ca făcând parte din categoria ierburilor. Cercetătorii de la Universitatea din Iowa spun că usturoiul stimulează producţia celulelor imune şi ajută la eliberarea unor celule care omoară tumorile canceroase. Cel mai bine este să fie folosit proaspăt şi crud, dar are efecte benefice şi sub formă de pudră, granule şi suplimente.

Ceaiul verde. Cercetătorii de la Laboratorul de imunologie Nutriţională de la Universitatea Tuft’s din Boston au efectuat un studiu prin care arată că această plantă are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Ingredientul activ este epigalocatechina-3-galat, cunoscut şi sub denumirea de EGCG, un antioxidant care protejează corpul de factorii nocivi, precum radicalii liberi, şi previne inflamaţiile.

Pentru a-ţi creşte imunitatea, este indicat să consum zilnic 2-3 căni de ceai verde.