Aerocrioterapia sau criosauna este o metodă ce constă în răcirea simultană a întregii suprafeţe a corpului uman, în mediu gazos, la o temperatură de până la -180˚C. Pentru răcire se foloseşte azot lichid, care se evaporă şi se transformă în stare gazoasă. Azotul nu este toxic, el găsindu-se în atmosferă în proporţie de 78%.

 

Temperatura medie a corpului omenesc este de 36,5˚C, iar frigul influenţează mecanismele naturale în măsura în care organismul produce căldura necesară menţinerii acestei temperaturi, potrivit psychologies.ro.

Contracţia iniţială a vaselor de sânge, urmată de dilatare, creşte fluxul de oxigen la nivelul celulelor, îmbunătăţind funcţionarea acestora şi intensificând metabolismul.

Aerocrioterapia stimulează producţia de colagen, făcând astfel pielea mai strălucitoare şi mai fermă, reducând semnificativ ridurile şi celulita. De asemenea, contribuie la pierderea masivă a kilogramelor în plus. În functie de greutatea corporală şi de temperatura din cabină, în timpul unei proceduri, un pacient poate „arde“ 150-200 kcal, iar între proceduri – 1.000-3.000 kcal.

În unele cazuri, pacienţii care au făcut criosaună, au pierdut între 7 şi 10 kg după o serie de 20-30 de proceduri, fără alte proceduri adiacente, fără să facă sport ori să ţină o dietă.

Prin accelerarea proceselor metabolice, tratamentele de înfrumuseţare devin mai eficiente, existând, în acelaşi timp, avantajul reducerii durerii, inflamaţiilor sau edemului. În afară de asta, mai apar în organism şi alte schimbări care vor ajuta la menţinerea noii greutăţi: se îmbunătăţeşte echilibrul hormonal, funcţiile sexuale, se regenerează celulele, se reglează metabolismul, iar sistemul imunitar este simulat.

În plus, este secretat hormonul fericirii, endorfina, care asigură o stare de bine şi de energie.