Proprietăţile medicinale ale cruşinului (Rhamnus frangula) se cunosc de multă vreme, cele mai importante dintre ele având impact asupra sistemului digestiv. De la cruşin se recoltează, în scop medicinal, scoarţa ramurilor tinere (Cortex Frangulae). Aceasta este bogată în flavonoide, steroli, mucilagii, saponine, răşini, sitosterol, alcaloizi peptidici (frangulină şi franganină), principii amare şi săruri minerale cu rol important în reglarea digestiei, combaterea constipaţiei şi detoxifierea organismului.

Iată ce beneficii are cruşinul asupra sănătăţii:

Previne constipaţia. Substanţele active din scoarţă au o acţiune laxativă şi purgativă. Efectul unei căni de ceai de cruşin apare în mai puţin de patru ore. La doze mai mici efectul este mai blând, pe când la doze mai mari efectul este mai intens. Este un tratament natural eficient în cazul pacienţilor care suferă de constipaţie cronică şi acută.

Detoxifiază organismul şi ajută la pierderea kilogramelor în plus prin efectul său purgativ. Reglează funcţiile ficatului şi combate riscul de obezitate şi tendinţa de îngrăţare.

Activează procesul de digestie. Substanţele active din cruşin sunt eficiente în stimularea secreţiilor biliare şi în îmbunătăţirea digestiei, calmează durerile abdominale, curăţă intestinele, elimină viermii intestinali, înhibă dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcer, gastrită şi alte afecţiuni gastrice).

Previne cancerul de plămâni şi de sân graţie proprietăţilor antitumorale. Luptă împotriva inflamării şi iritării vaselor de sânge şi a formării hemoroizilor care apar adesea pe fondul constipaţiei.

Contraindicatii şi efecte secundare: Ceaiul de cruşin trebuie consumat cu precauţie, din cauza efectului laxativ puternic, care poate provoca reacţii severe precum crampe abdominale, diaree, colici intestinale. Preparatele din scoarţă de cruşin nu se administrează mai mult de 7 zile pe lună.