Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill şi de la Universitatea din Edinburgh, fumatul poate duce la subţierea cortexului, o importantă regiune cerebrală, unde au loc funcţiile cognitive esenţiale, precum sunt memoria, limbajul şi percepţia, scrie Science Daily.

 

 

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 244 de bărbaţi şi 260 de femei cu vârsta medie de 73 de ani. Din grup făceau parte nefumători, fumători şi persoane care renunţaseră la fumat.

Toate aceste persoane fuseseră analizate în anul 1947, în cadrul Scottish Mental Survey, iar acum cercetătorii au observat starea lor de sănătate prin interviuri şi prin scanări cerebrale.

Rezultatele studiului au arătat că fumătorii şi foştii fumători aveau multe regiuni din cortex mai subţiri comparativ cu nefumătorii. În cazul foştilor fumători o parte din cortex îşi recăpătase parţial grosimea, prin urmare, renunţarea la acest viciu are efect benefic, subliniază coordonatorul studiului, medicul Sherif Karama.

Cercetătorii însă avertizează că procesul de refacere este foarte lent şi incomplet. Fumătorii înrăiţi, deşi renunţaseră la fumat de 25 de ani, tot aveau un cortex mai subţire.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cortexul se subţiază, iar fumatul accelerează foarte mult acest proces. Un cortex mai subţire este asociat de obicei cu declinul cogntiv.