Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au demonstrat pe baza unor imagini RMN (tomografie prin metoda rezonanţei magnetice nucleare) că persoanele care mint des au o structură a creierului mai specială, fapt care îi face capabili să susţină adevărate “edificii” construite din minciuni, raportează cercetătorii Yaling Yang şi Adrian Raine, în paginile revistei britanice British Journal of Psychiatry.

Mincinoşii “cronici” ar poseda, conform imaginilor tomografice, o cantitate mai mare de substanţă albă în anumite arii cerebrale responsabile pentru conexiunile sinaptice neuronale.

Cercetătorul Adrian Raine afirma că a minţi nu este uşor deoarece pentru aceasta trebuie să ştii să citeşti gândurile altora şi să-ţi ţii în frâu sentimentele, pentru a nu da senzaţia de nervozitate.

Oamenii cu o reţea neuronală densă în zona cortexului prefrontal au, în opinia lui Raine, dotarea necesară, aproape naturală, pentru a fi mincinoşi perfecţi. Yang şi Raine au măsurat cantitatea de substanţă albă, respectiv cenuşie, de la doisprezece mincinoşi notorii, 16 subiecţi cu comportament asocial, dar care mint doar din când în când şi 21 de subiecţi normali.

Ei au stabilit că mincinoşii “cronici” posedă în cortexul prefrontal cu 25,7 % mai multă substanţă albă decât cei care mint ocazional şi cu 22 % mai multă decât la persoanele normale. Însă, în raport cu persoanele normale le lipseau acestora 14,2 % din masa de substanţă cenuşie, responsabilă pentru prelucrarea în creier a informaţiei, în timp ce substanţa albă răspunde de transmiterea acesteia.