Numărul persoanelor care suferă de complicaţii ale obezităţii precum diabet zaharat sau chiar boli de inimă, creşte rapid, scrie Medical Express.

În acest context, cercetătorii au analizat efectul pe care obezitatea îl are şi asupra creierului uman.

Până acum, medicamentele destinate tratării obezităţii au dovedit o eficienţă scăzută şi în plus, au fost asociate cu apariţia unor efecte secundare de amploare. Acest lucru a fost posibil deoarece în mare parte oamenii s-au limitat să înţeleagă obezitatea ca pe o boală care afectează doar indicele de masă corporală.

De exemplu, s-a căutat să se înţeleagă modul în care creierul controlează dorinţa de a ne hrăni ori procesele care stau la baza echilibrului dintre aportul de energie şi consumul caloric, însă puţini s-au arătat interesaţi de felul în care aceste procese afectează creierul.

În acest sens, două echipe independente de cercetători au analizat această problemă.

Primul grup, condus de Michael Schwartz, de la Universitatea Washington din Seattle, SUA, a constatat că atât la oameni, cât şi la rozătoare obezitatatea este asociată cu leziuni ale neuronilor în zona hipotalamusului, regiune extrem de importantă pentru controlul greutăţii corporale.

A doua echipă, condusă de Jeffrey Flier, de la Beth Israel Deaconess Medical Center, din Boston, a arătat că reînnoirea celulelor nervoase din hipotalamus este înhibată de obezitate.